13. mai 2011

HUSET restaureringen del 2 "rivingen"

Hver gang du ser et innlegg med overskriften "HUSET restaureringen" kan du lese om vårt arbeid med å bygge opp vårt forfalne hus til opprinnelig tidsenlig stil. Vi fant vårt drømmehus sommeren 2003. Etter to år med hardt arbeid kunne vi flytte inn. Restaureringen pågår ennå.

Har du ikke lest HUSET restaureringen del 1 "kjøpet" kan du gjør det her


Juli 2003
Her står jeg, 25 år gammel og nettopp blitt eier av et falleferdig hus med masse potensial. Jeg vet egentlig ikke hvordan jeg tenkte da. Jeg hadde ikke snøring på hva som trengtes å gjøres. Men jeg hadde viljen og energien og noen ganger kommer man langt med det. Flaks er det at jeg har en mann som er veldig flink med verktøy. Han har også tålmodigheten til å finne informasjon når han ikke vet hvordan han skal gå frem.Det tok noen uker før alle papirer var i orden og vi kunne begynne å gjøre noe inne. Vi startet med å rydde litt i hagen. Tok ned ugresset med ljå og gjorde oss litt kjent. Den svære tomten på 1500 kvm ble delt i to. Vi kjøpte huset med 750 kvm hage. Et annet par kjøpte senere den like store tomten nedenfor oss. Før de begynte å bygge løp jeg ned med spade og tok med meg de peonene jeg fant. (De hadde blitt sprengt vekk likevel!) Alle peoner jeg har funnet på den store tomten har jeg nå samlet i et gammelt bed. De blomstrer mer og mer for hvert år. :-)

 Vi smidde planer. Her står jeg og tenker at bare vi får hevet taket og pusset opp inne så blir det levelig. Det var nemmelig det som var vår plan. Å heve taket i det vi i dag kaller for den gamle delen. (I dag er dette vår stue.) Som du ser er det lavt under taket, 1,80 meter og det var et trappetrinn ned fra det som i dag er kjøkkenet. Min mann kjenner en veldig hyggelig snekker som kom på befaring og bekreftet at heving av taket var mulig.

Det gamle kjøkkenet. Vi gjorde om fire rom til et stort kjøkken. Vårt nåværende kjøkken kan du se her.

Vi begynte å rive ut alt som ikke kunne brukes. Det var vegg til vegg tepper, plastmatter, plasthåndtak og til og med flisene bak kjøkkenbenken var en eneste stor plastskive. Vi jobbet litt overalt samtidig. Vi heiv ut de få møblene som sto igjen. (Ikke noen pene møbler, tro meg!) Vi rev ned vegger, tak og gulv. 

Jo mer vi rev jo værre ble det. Ingenting var helt, tørt eller rett. Før vi tok over huset hadde det stått tomt i mer eller mindre to år. Totalt forsømt. I tillegg var det visst en vannlekkasje under den tiden også som ødela bjelkelaget både i første og andre etasje. Vi hadde bestemt oss for å rive ut alt som ikke kunne brukes, men hva gjør man når ingenting kan brukes?

 


Når stua så ut så slik ut, da begynte vi å skjønne tegningen. Det fantes ingenting solid å feste nye materialer i. Jobben med huset hadde tatt en ny vending. Vi visste at veien til målet ville bli noe helt annet enn når vi begynte, men eksakt hvordan veien ville komme til å se ut visste vi ikke på dette tidspunktet. Vi bare jobbet på. Vi var på huset hver dag etter jobb og vi rev ned og kastet ut materialer i mange måneder. Om kvelden var det hjem for å sove hos svigers.

Vi fant et gammelt tømmerhus "inne i" huset. Det var halvparten så stort og hadde vinduer på helt andre steder. I HUSET restaureringen del 3 skal du få se hvordan tømmerhuset så ut!

 
Les HUSET restaureringen del 3 "tømmerhuset" her.

12 kommentarer:

 1. Vi bodde i huset vårt i 18 år, før vi gav opp å rev hele greia. Da hadde vi gjort det beste ut av situasjonen så lenge, at tiden var inne til å gjøre noe drastisk.Om vi gjorde noe med huset, ville vi ikke få gjort noe med vannet som rant igjennom kjelleren. Huset lå i en grop, og gropa var kjelleren. Pga mugg, råte og sopp, så rev vi, fylte igjen hullet og bygde hus oppå stein. vi orket ikke kjeller og fukt. Og har i grunnen aldri angret på valget vi tok. Før lå jeg syk av allergi hele sommerhalvåret, men i det nye huset så slipper jeg det. Jeg er veldig glad i gamle hus og tømmervegger, men vårt hus var hva jeg kaller for et eksempel med 100 år med dårlig økonomi. Asbestplater, papp-plater på taket, dårlig reisverk og underlag, og som sagt Niagarafoss i gjennom kjelleren. Når vi satt på do, var det tider vi måtte løfte på bena for å ikke bli våt på beina. Men en dag var jeg i full jobb, og økonomien tilsa at vi kunne velge å selge eiendommen som det, og flytte i blokk eller rekkehus. ellersette huset i stand eller rive og sette opp et Älvsbuhua. Alt ville komme på omtrent det samme, altså 1,2 mill. Vi rev og satte opp et nytt hus. Gubben gjorde alt entreprenørjobbinga for to hus. Og vi bodde i campingvogn i hagen i 5 måneder, mens vi bygde huset. Det var en opplevelse det og. Håper jeg en dag kan få lov å komme å "snuse" på huset deres. Ser utrolig koselig ut. Klemz Grethe

  SvarSlett
 2. Så spennende! Nå hiver jeg meg over del 1! :)
  Gubban for en jobb! Godt dere er unge og spreke og vet hvordan dere bruker en hammer!
  I'll be back!

  SvarSlett
 3. Kjenner jeg blir rørt over deres glede og iver, og jeg kjenner meg så godt igjen… Ja, hva viste vi egentlig når vi kjøpte huset, full av pågangsmot og iver :) Det ble mye mer arbeid enn vi hadde tenkt, og mye mer penger og tid! – alle riste litt på hode og smilte – de viste, de hadde både renovert og bygd hus før… Vi vet bedre nå :) men det var nå vært det… Jeg elsker huset deres, og kjøkkenet er bare herlig, stort, og gjennomført vakkert …. me like ღ 180 under taket, måtte trekke litt på smilebåndet – jeg er 182 og hadde måtte gå med bøyd hode inn her, hihi… Gleder meg til del 3, tenk å finne et gammelt tømmerhus bak det som dere har revet, så herlig… Ønsker deg en fortsatt fin uke, klem fra Mette

  SvarSlett
 4. Ganske likt det vi har vært igjennom , men her var huset bebodd og ingen råte. :)
  Veldig mye jobb, og det er godt man ikke vet akkurat HVOR MYE jobb det er når man starter med friskt mot ;)
  Ha en fin kveld videre. :)
  Klem

  SvarSlett
 5. Utroooolig jobb. Woow. Så bra innlegg du skirver, og takk for at du tar oss med på en spennende reise:) Huset har jo blitt nyydelig:)
  Inspirerende.
  Sov godt.
  klem:)

  SvarSlett
 6. Det er veldig kjekt å lese om "veien til drømmehuset". Jeg er imponert over pågangsmotet dere må ha hatt. Og at du løp rundt og spadde opp alle peonene. Så fantastisk !
  Gleder meg til mer....
  Klem :)

  SvarSlett
 7. Der kom endelig noen flere bilder av prosjekt huset deres :D morsomt å se! Dere har virkelig gjort en stor jobb! Har veldig lyst til å rive ned og bygge opp jeg å, men det er veldig fristende å kjøpe ferdig også :D klem fra Gamletingretten ♥

  SvarSlett
 8. Dette er bare kjempekjekt å følge med på, gleder meg til neste innlegg.. klem

  SvarSlett
 9. Det er jammen godt dere ikke helt visste hva dere gikk til. Dette viser jo at med pågangsmot og vilje kan man klare det utroligste. Gleder meg til å lese mer om veien dere går.

  Klem

  SvarSlett
 10. Jøje meg, dere har virkelig møtt noen utfordringer underveis! Gleder meg til å lese del 3! :)

  SvarSlett
 11. Fantastisk jobb dere har gjort! Veldig spennende å lese om prosessen.
  Klem

  SvarSlett
 12. For et arbeid,
  men tipper det var spennende også -
  ser fram til resten av historien ;)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...