25. mai 2011

HUSET restaureringen del 3 "tømmerhuset"


Hver gang du ser et innlegg med overskriften "HUSET restaureringen" kan du lese om vårt arbeid med å bygge opp vårt forfalne hus til opprinnelig tidsenlig stil. Vi fant vårt drømmehus sommeren 2003. Etter to år med hardt arbeid kunne vi flytte inn. Restaureringen pågår ennå.

Les HUSET restaureringen del 2 "rivingen" herAugust 2003
Dette bildet har jeg alltid syntes har noe skremmende over seg. Det er noe med de gapende svarte hullene som viste seg under det koselige gule panelet. Jeg tror det har noe med måten vi har revet av panelet på og gjøre også. Det ser så brutalt ut med flisene som henger igjen.

Dette var i hvert fall hva vi fant da vi begynte å "åpne" opp huset fra utsiden. Et gammelt tømmerhus! Dette må jo være det huset som ble ført opp helt fra begynnelsen her på tomten, i 1897. Vi har sett spor av at det har vært både gårdsdyr og utedo i uthuset i tidligere dager. (Uthuset ser du helt bakerst til høyre i bildet, med presenning på taket. Råttent og falleferdig.)

Etter å ha oppdaget at ingenting av materialene innendørs var til å spare på, begynte vi fra utsiden. Rett under panelet fant vi det gamle laftede huset. Det må ha vært et kaldt hus å bo i. Det eneste vi fant av isolering var noen gamle strømpebukser og en liten barnevest som var stappet inn i mellom bjelkene.

Oppe på loftet (som du ser åpningen av på bildet) fant vi gjenstander som tyder på at noen var gjemt her under krigen. Vaskefat, medisinflasker og utstyr til barbering.
Vinduene i tømmerhuset må ha vært større enn de som var i huset når vi tok over. Noen har vel en gang på 50, 60-tallet skiftet til husmorvinduer. Løsningene rundt vinduene var enkle og bjelkene under var råtne. I det hele tatt så hadde nederste stokkene i tømmerhuset blitt lagt rett på grunnmuren. De hadde trekt til seg vann i over 100 år. Vannet hadde sakte men sikkert jobbet seg oppover gjennom veggene og bjelkene var i dårlig stand. Det meste var pill råttent. På sine steder hadde ødelagte bjelker gitt etter og blitt nesten flate.Akkurat her ser bjelkene ganske fine ut men skinnet bedrar.


Med langt hår (for å være han) får mannen bort siste rest av faspanelen på huset. (Han hadde så langt hår på den tiden at jeg tror at han til og med lånte et hårspenne av meg når vi jobbet på huset.)


Vi ville bygge opp huset slik at det fikk en klassisk stil, slik det kanskje så ut en gang på tidlig 1900-tall. Med panel, koselig pynt rundt vinduene og tidsriktige detaljer. På dette tidspunktet var det ikke mye for oss å spare på. Pynten rundt de "nye" vinduene som hadde blitt satt inn var nesten ubetydelig og panelet for dårlig til å brukes igjen. Jeg har nylig tatt kontakt med barnebarnet av de som bygde huset og vi skal treffes. Jeg håper han kan vise meg bilder på hvordan huset har sett ut opp igjennom årene!

Når vi tok over huset var det ikke vindu mot nærmeste naboen. Det var det i tømmerhuset. Da fantes nok ikke nabohuset. Som du ser på bildet nedenfor er det tett mellom våre hus, bare en bilvei bredt. Skjønner at vinduet ble tettet igjen når det andre huset ble bygget, det blir jo nesten som å sitte i samme rom. Ikke heller vi har vindu den veien i dag.
Naboer og venner som kom forbi i denne fasen tenkte nok sitt. Det gjorde vi også. Når vi skjønte at veggene i huset måtte vekk, helt og holdent, da begynte prosjektet å bli stort. Enn så lenge var vi ved godt mot. Container på Container ble leid inn og tonn på tonn av materialer ble kjørt vekk.

Taksteinene på huset var kanskje det eneste som var i god stand. Hadde vi kunnet velge så hadde vi nok valgt rødt tak men det fantes ingen planer på at vi hadde råd til å kaste bort helt fine takstein. Alle måtte av, for så å lagres før de kunne settes opp på nytt tak. En stor jobb ventet...

I HUSET restaureringen del 4 "takstein og rottelik" klatrer vi på tak, åpner gulv og finner rotter store som katter. Les del 4 her.

7 kommentarer:

 1. Oj, oj..oj for en jobb!!! Kan være greit den
  gange å ikke helt vite hva man gikk til :)
  Det blir som regel mer enn man tror... Syns
  dere er utrolig flinke og med masse pågangsmot
  Gleder meg til del 4, og huff rotter store som
  noen katter kan ikke ha vært en fornøyelse å
  møte!!! Ønsker deg en fortsatt fin uke, stor
  klem fra Mette

  SvarSlett
 2. For en jobb!!! Utrolig at dere ikke gav opp. Vårt hus var ikke av tømmer, og alt var råttent og det rant elv igjennom kjelleren. Vi holdt ut i 18 år, men til slutt gav vi opp. Noe vi aldri har angret på. Jeg bruker å si at huset vårt var et eksempel på 100 år med dårlig økonomi. Jeg elsker gamle hus og gamle ting, men ikke for enhver pris. Gleder meg til å se mer av huset deres!!!! Klemz Grethe

  SvarSlett
 3. Jeg blir bare mer og mer imponert over pågangsmotet deres, dette så jo egentlig helt håpløst ut.

  Skuvseng er en seng som kan utvides, den består av 2 deler som kan skuves (skyves)fra hverandre eller sammen alt etter som. Var man to om natten så brukte man den på det bredeste og om dagen trengte man gjerne gulvplassen og da skjøv man delene sammen igjen.

  SvarSlett
 4. Utrolig innsats dere har gjort! Og gleder meg til aa lese fortsettelsen :-) Veldig hyggelig aa lese om historien som ligger bak det huset som du kan vise frem i dag.

  SvarSlett
 5. Nå skal jeg prøve meg på kommentar etter mange mange forsøk..... Spennende lesing. Jeg beundrer den jobben dere har gjort med huset. Det var nok et kaldt hus tidligere ja:) Du finner mye rart:) Så spennende å skulle møte barnebarnet av husbyggerne:) gleder meg til neste innlegg......rotter... Ush. Jeg skal forresten sette fyrstikker i jorda, må jo prøve alt. Tusen takk for rådet:) klem

  SvarSlett
 6. Så kjekt at du likte bestevenn innlegget mitt:)Litt av ett prosjekt dere holder på med,bra du holder motet oppe.Blir spennende med fortsettelsen!Merker jeg gru\gleder meg til litt til vi begynner å bygge:)

  -Jeanette-

  SvarSlett
 7. Vilket jobb ni åttog er! Wow!
  Men slutresultatet blir ju fint. =o)
  Har lagt till din blogg som länk på min blogg nu. Hoppas det var ok. =o)

  http://tinefiskrivnaord.wordpress.com

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...