8. jun. 2011

HUSET restaureringen del 4 "takstein og rottelik"


Hver gang du ser et innlegg med overskriften "HUSET restaureringen" kan du lese om vårt arbeid med å bygge opp vårt forfalne hus til opprinnelig tidsenlig stil. Vi fant vårt drømmehus sommeren 2003. Etter to år med hardt arbeid kunne vi flytte inn. Restaureringen pågår ennå.

Les HUSET restaureringen del 3 "tømmerhuset" her.
Jeg har syntes det har vært vanskelig å sette navn på jobben vi har gjort med huset. Oppussing er en veldig dårlig beskrivning av det vi har gjort, renovering synes jeg ikke heller dekker omfanget av arbeidet. Vi har ikke bygget et nytt hus, så jeg har kommet frem til at restaurering må være den riktige beskrivelsen.

Her har jeg tatt ut deler av hvordan ordet restaurering beskrives på Wikipedia:

"Restaurering er helt eller delvis å tilbakeføre og rekonstruere en bygning eller gjenstand til en tidligere tilstand. Ved en restaurering inngår ofte reparasjon av skader, fremkalling av eldre overflater, fjerning av senere uønskede tilføyelser, og rekonstruksjon av tapte deler eller overflater.
Restaureringen innebærer som regel betydelige inngrep og forandringer og kan derfor betraktes som det motsatte av en ideell bevaring eller konservering. Prosessen vil helt eller delvis resultere i en etterligning.

En parafrase er noe man lager når man ikke har god dokumentasjon om originalen. En replika laget etter lignende bygning eller modell er også en parafrase."

Vårt hus er altså en parafrase. :-) Jeg synes det er fint at det finnes et ord som beskrivet akkurat det å prøve å etterligne noe man ikke vet hvordan ser ut. Det er det vi har gjort. Man må ta noen valg og så må man gå for det. Man har ikke all verdens tid i en slik rive/byggeprosess heller.
Vi gjorde valget å bygge opp huset vårt i en nyklassisistisk (for et ord!) stil. Den kom til Norge cirka 1920. Da ble trehusenes fasader litt enklere igjen etter blandt annet Sveitser og drakestil. Huset vårt er jo et "vanlig" gammelt trehus og har nok alltid vært det men vi ville også pynte og gjøre huset vårt så pent som mulig.

Vi har blandt annet valgt faspanel, empirevinduer med nyklassisistisk listing, (det samme rundt dørene) og etasjeskille. Mønepynten måtte vi bare ha, det er jo så vakkert! Mannen min har lagd alle selv i garasjen. Han er flink! :-)
Nå skal vi tilbake til takstein og rottelik og sommeren 2003. Nærmere bestemt 31. august da dette bildet er fra. Steinen på taket var lagt for få år siden. Med vårt trange budsjett måtte vi altså spare den. Når vi hadde tatt av panelen på hele den "gamle delen" begynte vi å plukke ned taket. Stein for stein...

Mannen klatret rundt på taket og plukket sammen fem og fem takstein. Det var akkurat det jeg klarte å ta imot på toppen av stigen. Jeg gikk ned, la de i en trillebår og trillet de bort til lagringsplassen ved det falleferdige uthuset. Slik holdt vi på til huset ikke lenger hadde tak over hodet.

Det merkelige er at jeg egentlig ikke oppfattet dette som hverken en stor eller kjedelig jobb. Det var så konkret; all takstein skal av. I forhold var det mye verre da vi rev og aldri visste hva eller hvor mye jobb som ventet rundt neste sving. Åpen løsning til kjelleren? Dette er gulvet i stua.

Vi fortsatte med vår oppdagelsesferd inn i materien inne i huset. Vi åpnet opp gulvet på grunn av at vi måtte bytte ut stokken mot grunnmuren som var pill rotten. Gulvet var også veldig skeivt og trengte å repareres.

Vi fant kraftige gulvplank under plastmattene. Noen hadde borret mange 10 cm store hull i de for å få ut vannet fra lekkasjen noen måneder tidligere. Under plankene fant vi en herlig blanding av koks og sagflis som hadde blitt brukt til isolering.

Vepsen var som gale i denne perioden, de elsket sagflisen og skulle bygge bo i den. Vi brukte spader og måket flisen og koksen ut. Mange svarte søppelsekker ble fylt opp.  

Vi fant også store rottelik under gulvet!


 

Legg spesielt merke til delen av en kjeve som ligger lengst frem i bildet. Det har vært et voksent eksemplar!

 Her er et bilde av vårt stuegulv og det lille rommet til venstre er vårt bad i dag.

Synes du dette ser ille ut, vent til neste innlegg!I HUSET restaureringen del 5 skal du få se da hele denne delen av huset var borte og bare pipa sto igjen. Min mamma hadde mareritt om at pipa skulle blåse ned!Les HUSET restaureringen del 5 "den forblåste pipa" her.

9 kommentarer:

 1. Hmmmm, jeg tror jeg er glad for at vi rev hele ruklet, og fikk heist ett nytt hus på plass. Tror ikke jeg hadde maktet rottelik og sagflis, pga allergi og astma:DDDDD For ikke å snakke om turnusjobbing, he-he. Men ære, være de som klarer å gjennomføre det, slik som dere:DDDDD Klemz Grethe

  SvarSlett
 2. Jeg blir mer og mer imponert jo mer jeg leser for ikke å snakke om hva jeg ser på bildene !
  Dere burde ha fått en eller annen pris!!!!
  Så bra at dere har tatt så masse bilder!
  Stor klem fra Ingunn :)

  SvarSlett
 3. FOR eit arbeid dåkke har lagt ned!!! Tek av meg hatten:)
  Har hatt rotter i hus her også, men det var før vi flytta inn.Store deler av huset vart rive og rottene vart fjerna.Sidan har vi heldigvis vore rottefri:))) Litt av eit beist på det bildet du viser...fysjom!

  Kjempefint hus dåkke har bygd iallefall:)

  Klem frå Mette.

  SvarSlett
 4. He-he, joda, jeg skal vell ha en cd ett eller annet sted, med 20 minutters riving, og tre måneder med entreprenørjobbing, hvor vi bodde i en campingvogn midt oppi hele greia. Like spennende hver dag når jeg skulle på jobb, om jeg klarte å komme meg hel skinnet ned til bilen. Tryna en gang, hvor beina stod bokstavelig rett opp i steinrøysa, og hodet ned. Bannet så det lyste, og ønsket både Gubben og svogers tur-retur-helvete. De hørte meg ikke, for de stor fire meter unna med hvert sitt pressborr. Så jeg måtte få beina på rett kjøl, og kavet meg ned bakken og kom meg på jobb mens blodet rant. Da var jeg pottesur da, he-he. Jeg har sikkert noen bilder fra da huset ble heist på plass med mobilkran også. I fem deler, med kjøkken og bad ferdig montert. El-verket og rørlegger stod klare for å koble oss på, og vips så hadde vi vann. Taket kom på dagen etterpå. Den grønne greia på bordet, har jeg telys i. Egentlig mening til å ha vanlige lys i, men jeg fylte den med kaffebønner. Får se om jeg kan finne på noe annet, men ikke noe som er parfymert. For det kan ta fyr. jeg har hatt den i de 28 årene jeg har vært gift, og den tok jeg med fra barndomshjemmet til min svigerfar. Det er en liten plastkobling inni den, så den må være fra plastalderen. Pressglass og plast? Tja, jeg vet ikke. men den passer helt ypperlig til min boheme-stil,- sikkert derfor den aldri har blitt kastet:DDDD Klemz Grethe

  SvarSlett
 5. oj, oj... for en jobb dere har gjort!!!
  Veldig imponert ღ og det kan være godt at
  dere ikke viste hva som var rundt neste
  sving! Vet ikke hva jeg hadde kommet til
  å gjort, men huset deres ser i alle fall
  veldig koselig ut - liker det som dere
  har gjort, kjempegøy å følge med deg og
  bloggen din her... Ønsker deg en flott
  torsdag, her skal dagen nytes ute på
  terrassen ღ Klem fra Mette

  SvarSlett
 6. Huset deres har blitt så utrolig fint, ut ifra hvordan det en gang var :) Men syke babaner, det dyret der så ikke helt bra ut. Da hadde jeg skreket herfra til månen om jeg hadde sett noe sånt. Sykt å tenke på at at har vært under gulvet til de som bodde der før! Gleder meg til å se flere bilder av renoveringen :D Ha en fin dag! Klem fra Gamletingretten :))

  SvarSlett
 7. Huff for et beist, skikkelig ekkelt. Som en sier her, dere burde jo fått en pris for det arbeidet dere har nedlagt. Hils mannen og si at de utsmykningene han har laget er helt fantastisk flotte.

  Klem

  SvarSlett
 8. Oj, oj, oj, vilket arbete!!!
  Kul att följa hur er restaurering pågick och se bilder på hur otroligt fint ni fått det!
  Ser fram emot nästa del. =o)

  SvarSlett
 9. Ganske omfattende jobb dere har gjort. Veldig flinke har dere vært! Vi finner muselik i veggen her når vi river, de er litt mindre=) I gulvene her er det leire, det er litt av en jobb å få ut alt. Og alt det støvet det blir av det. Man tenker ikke over hvor mye tid som ligger til grunn på sånne restaurering prosjekt. Så veldig smart å lage sånne innlegg slik at folk kan se hva de går til om de vil gjære det samme=)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...