18. aug. 2011

HUSET restaureringen del 6 "halve huset er borte"

Hver gang du ser et innlegg med overskriften "HUSET restaureringen" kan du lese om vårt arbeid med å bygge opp vårt forfalne hus til opprinnelig tidsenlig stil. Vi fant vårt drømmehus sommeren 2003. Etter to år med hardt arbeid kunne vi flytte inn. Restaureringen pågår ennå.

Les HUSET restaureringen del 5 "den forblåste pipa" her.
Ja, bokstavelig talt så er halve huset borte på dette bildet. Etter å ha revet bit for bit av huskroppen over jord hadde vi mulighet til å se på hvordan grunnmuren så ut. Det var mange gamle og dårlige (med dagens mål) løsninger. Den ene veggen i kjelleren var en trevegg! Over jord var det en ringmur av stein og under jord var det tre! Den måtte vi selvfølgelig rive. I mitten av kjelleren sto en veldig stor koksovn. Den hadde angageligvis ikke blitt brukt på femti år.  


 
Du ser den store koksovnen der kosten ligger.

Veggene du ser på bildet er de vi beholdt. Det siste vi gjorde før vi begynte å bygge opp huset igjen var å pigge opp kjellergulvet. Dette husker jeg som det verste tidspunktet av de to årene vi holdt på med huset. Vi hadde ikke kunnet grave oss lenger ned i jobb. Vi gjorde jo absolutt alt av jobb selv. Å komme opp på huset etter en dag på jobb å møte dette synet ga meg angst. Men det som kanskje var enda verre var å se mannen eller andre som besøkte oss. Mannen som hittil alltid hadde visst hva neste steg i prosessen var, virket usikker på hvordan vi skulle forholde oss til situasjonen. For ikke å snakke om naboer og venner som besøkte oss. De klarte ikke å skjule at de var sjokkerte.
Vi sparte altså på den gamle teglsteinveggen med vinduer og dør i. Det har jeg angret på i ettertid, den har bare gitt oss problemer. Men hvor skal man stoppe? Mitt oppe i prosessen jaktet vi alltid på å komme til et punkt hvor vi kunne stoppe rivingen og starte oppbyggingen. Det var aldri en klar plan fra start at vi skulle rive så mye som vi gjorde. Det fantes bare ikke noe bra å bygge videre på.

Jeg har et råd til deg som er i en slik situasjon som oss. Om du er i tvil så er det ingen tvil - riv! Det høres brutalt ut men hvis det ikke har historisk eller kosmetisk verdi for deg så går det mer tid og energi på å tilpasse noe gammelt enn å bygge noe nytt. 

Her har en kompis kommet for å hjelpe oss å grave. Hans kone kom med varm mat. Omtenksomme venner. :)

Vi begynte med å grave for hånd. Jorden var så hard at vi måtte borre hull i den for å komme noen vei. Et dødfødt prosjekt. Vi leide minigraver. Mannen var kjempefornøyd med å få kjøre gravemaskin! :) Dessverre var den for liten til å takle jobben. Vi måtte bite i det sure eplet og ringe en profesjonell graver. Et av veldig få tilfeller som vi har brukt ekstern hjelp.Da vi først skulle støpe nytt gulv i kjelleren bestemte vi oss for å legge ned nye vann og kloakkrør ut av huset. Mannen fant mange flotte keramikkrør mens han gravde og koste seg. ;) Gravingen var en tung jobb men det var også den avsluttende rivingen i denne delen av huset.


Bak hver sky skinner solen - nå var det dags å bygge opp igjen! :)


  
I HUSET restaureringen del 7 kan du lese om hvordan vi fikk bruke krefter på å bygge, rivingen var slutt for denne gang. Du får se hvordan vi støpte i minusgrader i våre moteriktige vinterluer.

Har du ikke lest HUSET restaureringen del 7 "muring i minus" kan du gjøre det her.

8 kommentarer:

 1. Fantastisk lesning.
  Hadde aldri trodd det kunne være så spennende og følge med på
  riving av et hus.
  Når jeg ser bilder av huset deres nå, er det ufattelig at utgangspunktet var så elendig.
  Det er beundringsverdig det dere har fått til !
  Klem :)

  SvarSlett
 2. Jeg bøyer meg i støvet for dere! For et pågangsmot! Men...det kommer til å bli verdt det :) Om noen år er slitet glemt, og dere kan kose dere og være stolte av alt dere har oppnådd!GLeder meg allerede til neste innlegg :)
  Klem fra Lise

  SvarSlett
 3. Litt av et arbeid...og jammen er dere flinke :o)

  SvarSlett
 4. Jeg er så imponert over at dere klare og beholde motet gjennom alt dette.

  SvarSlett
 5. Vilket arbete!!
  Wow, tror inte jag skulle ha ork att riva, bygga, riva, bygga.... Ni är bra duktiga!
  =o)
  Ha en bra helg!

  SvarSlett
 6. Nå har jeg lest gjennom historien om restaureringen av huset deres. Dere har gjort en kjempejobb! Jeg kjenner igjen prosessen, - vi holder på med det samme med en fritidsbolig /hytte. Og det er utrolig hva som avdekker seg når man begynner å sprette opp vegger, gulv og tak i gamle hus :D Men du for et flott resultat dere har fått!! Og for oss som er midt i den mest håpløse perioden nå, er det inspirerende lesning :) Lykke til videre!

  SvarSlett
 7. Så utrolig gøy å få denne meldingen av deg! Det er akkurat det jeg vil; komme med noen tips og råd til dere som holder på. Være litt støtte også, "det blir bedre og man blir ferdig"! Det kan noen ganger i prosessen se HELT håpløst ut. Takk for din fine melding og LYKKE TIL videre! :)

  SvarSlett
 8. Gud hjelpes for en innsats dere har lagt ned - må si jeg er dypt imponert! Synes vi har gjort mye, en vi har i hvertfall ikke revet noe som allerede sto, bare strippet ned og byttet ut alt.....jeg leter forresten etter "HUSET restaureringen del 7" men finner den ikke?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...