7. feb. 2012

HUSET restaureringen del 8 "første spikeren"

Hver gang du ser et innlegg med overskriften "HUSET restaureringen" kan du lese om vårt arbeid med å bygge opp vårt forfalne hus til opprinnelig tidsenlig stil. Vi fant vårt drømmehus sommeren 2003. Etter to år med hardt arbeid kunne vi flytte inn. Restaureringen pågår ennå.

Les HUSET restaureringen del 7 "muring i minus" her.Vinter 2003

Oi oi oi! Her går det unna! Rekker ikke å ta bilder engang. Så gøy å endelig begynne å bygge! 

Den delen vi bygger opp på nytt er vår stue, gjesterom og bad. Når først grunnmuren var rettet opp og i vater, ble etasjeskillet mellom kjeller og 1.etasje satt opp. Siden vi bygget på vinteren med snø og regn om hverandre, valgte vi å bruke impregnerte gulvplater. Til denne jobben kan vi sterkt anbefale å kjøpe eller låne en proff skrumaskin med magasin. Det er mange hundre skruer som skal skrus.

Reisverket til veggene ble bygget på bakken og så vippet opp og festet i hjørnene og til gulvet. En enkel og grei jobb. Takstolene ble levert og heist rett opp på taket. Kan ikke få sagt det nok ganger hvor mye lettere det er å bygge nytt enn å fikse på gammelt. Alt blir i vater, alle materialer er tilpasset hverandre med enten 60, 120 eller 240 cm. Men, vi er langt i fra ferdige med det gamle! Det skal du få se senere i serien. :)

Her kan du se hvordan huset så ut før vi begynte å rive og bygge opp på nytt. :) 
Ved denne tiden i prosjektet begynte vårt hus virkelig å ligne på et hus igjen. Jeg tror nok at naboene nå skjønte at vi ikke gir opp så lett! :) Vi valgte Hunton trefiberplater til å vindtette veggene. Disse er svært lette å jobbe med. Kappes lett med kniv, og kan monteres i alt slags vær. Når de er festet på veggen, sikres de med "sløyfer" på hver stender. 
På grunn av været var det bare å gi gass med å få tettet taket. Man blir fort lei av å måke det fremtidige stuegulvet. Her valgte vi å bruke Sutakplater. Også disse er lette å jobbe med. Siden de fungerer som kombinert vindtetting og undertak så kan man legge isolasjon rett inntil disse. Veldig tidsbesparende å slippe å lage luftespalter på innsiden av taket.

Når jeg ser disse bildene nå så skjønner jeg ikke hvordan vi orket; snø, snekring, mørke og måking. Men det er rart hva man orker hvis man må, er det ikke?
En stort takk til konsulenten i plan og bygningsetaten som ga oss rådet å bygge større inngangsparti når vi uansett var i gang. Litt ekstra materialer koster veldig lite når man uansett skal bygge nytt. 
Det er mitt tips til deg som renoverer et gammelt hus; har dere tenkt stort nok? Hvis dere likevel må rive noe gammelt, så tenk igjennom alle muligheter før dere setter i gang og bygger opp akkurat det samme som dere har revet ned!

Vårt inngangsparti ble altså bygget større enn det gamle og med mer harmonerende vinkler. Det gamle så faktisk litt ut som en utedass som var plassert inntil huset. :) Se bilder av det her.
Det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær osv...
Vi rakk akkurat å få tettet taket før vinterens største snøfall kom! Jeg husker veldig godt da jeg tok dette bildet. Den dagen fikk jeg "fri" fra huset og svigerfar stilte opp. Jeg og svigermor tok en tur i vår lille Mazda til svenskegrensa og shopping! For en lykke!
Nytt og gammelt henger endelig sammen 
og man kan begynne å danne seg et inntrykk av hvordan det kommer til å bli!

 Les HUSET restaureringen del 7 "muring i minus" her.


Les HUSET restaureringen del 9 "bekledning" her.

2 kommentarer:

 1. Det här är s¨spännande! jag läste de första 7 delarna i helgen o jag ble så "sur" när det plötsligt tog slut c",)
  O så SÅ glad när del 8 kom så fort!!

  Gu vilket jobb, men det blev ju så bra!

  Klem Anna

  SvarSlett
 2. Vilken känsla när huset börjar ta form!!
  Måste känns lite overkligt att gå tillbaka och se på dessa bilder.
  kram

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...