7. apr. 2014

Huset restaureringen del 12 "oppussingen som gikk rett i dass"


Hver gang du ser et innlegg med overskriften "HUSET restaureringen" kan du lese om vårt arbeid med å bygge opp vårt forfalne hus til opprinnelig tidsenlig stil. Vi fant vårt drømmehus sommeren 2003. Etter to år med hardt arbeid kunne vi flytte inn. Restaureringen pågår ennå.

Les HUSET restaureringen del 11 "la familie støper gulv" her.Nå skulle vi endelig begynne å innrede huset. For at ikke kjelleren skulle bli stående uoppusset i mange år begynte vi der, til tross for at vi egentlig ikke trengte den med en gang. 

Kjelleren er nesten 40 kvm og da vi kjøpte huset var det kun utvendig inngang. Vi måtte derfor lage åpning i stuegulvet for innvendig adgang og trappen snekret Trygve. Det var ganske knot å beregne hvor lang åpning man må ha i forhold til hvilken vinkel trappa må være osv. Kids, Følg med i mattetimene. Du får bruk for det en dag!
Her kommer vannet inn. Vi støpte ned en ny hovedvannledning, i tillegg til den gamle, i betonggulvet. Den fikk vi bruk for gitt. Mer om det litt senere.
Vi delte av kjelleren i tre rom. En liten do, et vaskerom og selve kjellerrommet man kommer ned i fra trappa. Her ser du veggen mellom vaske- og kjellerrom.
For å gjøre en kjeller koselig så må man MALE. Jeg malte veggene i kjelleren,
skilleveggene mellom rommene,
noe av gulvet,
veggene på do,
på vaskerommet,
vinduene,
og listene. Det er flaks at jeg elsker å male... ;)
Her ser vi oppe i stua og tar bilde ned i kjelleren.
Som du ser har vi en dør ut til nedre del av hagen her. 
Vi la ut parkettunderlag før vi la ut gulv. Denne versjonen er fra pergo og funker som trinndemping og fuktsperre kombinert.
Som gjennom hele prosjektet så måtte vi tenke budsjett og bestemte oss for å legge et rimelig gulv her nede. Et billig laminatgulv.
Husker du jeg nevnte noe om den store brune flodbølgen i et tidligere innlegg? Jeg kommer snart til den…
Jeg ville ha lyst gulv i resten av huset men gikk med på et rimeligere laminat i kjelleren og inne på kjellerdoen.
Inne på vaskerommet har vi sort- og hvitrutete gulv.
Her er altså kjellerrommet. Fiks ferdig. Og vi er så fornøyde. Jeg er spesielt fornøyd med at Trygve tok seg tid til å dekke til de stygge kablene over sikringsboksen etter ønske fra meg. Ser du den pene boksen han har bygget av smartpanel? (Faktisk så brukte vi de veggplatene i hele kjellertaket.) 

Mitt tips er å gjøre slike ting med en gang man er i gang med oppussing. Blir de ikke gjort da så er jeg ikke så sikker på at de blir gjort i det hele tatt.
Alt er ferdig, dør og listing inn til vaskerommet. Så den brune flodbølgen…
Vi hadde altså tidligere sørget for å legge helt nye avløpsrør ut av huset vårt. Husker du bildet av Trygve som graver for hånd? Vi koblet de på de rørene som lå klare i bakken inn til huset fra før. Siden vi ikke tidligere hadde avløp eller do i huset så hadde vi ikke prøvd rørene. 

Jeg skal innrømme at jeg ikke lenger helt husker hvordan det begynte, men jeg tror at det var jeg som ropte på Trygve fra kjelleren. Oversvømmelse! Lurer på om det begynte med at jeg kjente en lukt fra avløpet inne på vaskerommet før jeg spylte i doen og brunt vann fosset ut på gulvet. De gamle rørene var tette.

Da lurer man virkelig på om det ikke finnes rettferdighet i det hele tatt. Endelig ferdig med kjelleren etter et år med riving, muring, snekring og oppussing og så skjer det. 
Er det mulig?

Du kan trygt si at vi fikk et skikkelig tilbakeslag. Men så henter man seg inn litt og i stedenfor å deppe så tenker man over hvordan man skal få løst problemet.

Vi måtte rive ut alt av gulv og lister. Den superbillige parketten hadde sugd til seg vann som en svamp. Vi klarte å stake en kanal gjennom de gamle rørene slik at vi kunne bruke dem. Så hadde vi sånn flaks at hele vår gate skulle graves opp kort tid etter fordi kommunen skulle legge ny hovedvannledning. Vi fikk de til at også legge nye rør inn til våre nye rør. Fantastisk!

Det hele endte også med at jeg fikk mitt fine hvite Pergogulv i kjelleren. Ser du? :)
Oss - Brun flodbølge 1-0 
Det siste vi gjorde i kjelleren var å male oss opp trappa. :)
Trygve la også det fine lyse gulvet i trinnene. Det finnes spesielle løsninger for det.
Kjelleren er ferdig og vi skal begynne i hovedetasjen HUSET restaureringen del 13!

Les HUSET restaureringen del 13 "2 rom og kjøkken" her.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...