24. feb. 2015

Huset restaureringen del 13 "2 rom og kjøkken"


Hver gang du ser et innlegg med overskriften "HUSET restaureringen" kan du lese om vårt arbeid med å bygge opp vårt forfalne hus til opprinnelig tidsenlig stil. Vi fant vårt drømmehus sommeren 2003. Etter to år med hardt arbeid kunne vi flytte inn. Restaureringen pågår ennå.

Les HUSET restaureringen del 12 "oppussingen som gikk rett i dass" her.Nå skulle vi endelig i gang med "finpussen". Dette må være tidlig 2005. Stue, kjøkken og soverom i første etasje ble tatt mer eller mindre samtidig. Dette føltes som en lett jobb i forhold til alt det andre frem til nå. Hver time vi la inn av arbeid var godt synlig. 

Vi begynte med en testmontering av spiraltrappen. Denne kjøpte vi brukt på finn mer eller mindre usett. Vi hadde ingen monteringsanvisning så det gikk med litt tid til å skjønne konstruksjonen. Også viktig å se hvor trappen endte opp både oppe og nede slik at vi ikke skulle måtte klatre over kjøkkenøya for å komme opp til andre etasje.
Trygve og svigerfar i gang med furumonsteret.Vi bestemte oss for å beholde eiketrinnene i trappen. Det blir jo stor slitasje der! Men resten av delene, som er i furu, malte jeg hvite.
Malingen er i gang med forskjellige tørkeløsninger. :)
Ikke dumt eller hva? ;)
Det buede rekkverket til trappa pusset vi ned og så lakkerte jeg det på nytt. Det er også i eik.
Veggene er klare for plater. Vi valgte sponplater fremfor gips. Fordeler med begge deler, men for oss var det viktig å ha godt hold i veggene slik at montering og opphenging av bilder etc er enkelt.
Maling; et evighetsprosjekt som tar mye plass. Det er helt vilt hvor mange meter list jeg har malt til vårt lille hus. I tilegg har vi panel i taket på alle rom. Den malte vi før vi satte den opp for at vi ikke skulle få synlige striper i taket etterhvert som panelet krymper.

Hull i taket til spiraltrappen. Mye jobb å konstruere et rundt hull! Mange velger å ha et firkantet hull til spiraltrapp, men vi ønsket å følge trappeformen. 
Panel i taket på plass. Under skjuler det seg spotkasser til spotlights. Vi har valgt dette i hele huset, bortsett fra på soverommet. Det var ikke utgang til hagen fra denne delen av huset. Vi satte inn en dobbeldør. 
Kjøkkenet. Etter sparkling, pussing og grunning så begynner det å likne et rom. Hullene på veggen er der vi skal ha stikkontakter. Vi planla nøye hvor vi skulle ha disse og vi sørget for å sette opp mange. I ettertid er vi veldig fornøyde med å ha så mange "arbeidsstasjoner". Man får virkelig aldri nok uttak!
Endelig en "ren" atmosfære å jobbe i. Gulvet skulle på plass! Det har krevd sitt.
Først rev vi opp vannskadet krypkjeller, fylte opp med lecakuler, la ned rør, isolerte, la ned varmekabler, støpte så avrettet. Her legger vi underlag og fuktsperre i ett. Vi valgte en plastmatte som gjør gulvet litt mykere å gå på siden det ligger rett på betongen. Det finnes masse produkter å velge mellom, vi valgte Pergo sitt. Trygve fikk vondt i knærne og måtte lage knebeskyttere...
Her er gulvet på plass på kjøkkenet. Jeg husker at vi var så utrolig lykkelige ved dette tidspunktet! En milepæl! Vi vurderte lenge å legge furuplankgulv. Det er jo så pent og genuint men det er så mykt og blir fort hakkete. Det som gjorde at vi gikk bort fra det var besøk hos noen som hadde lagt det. Det var utrolig slitt foran kjøkkenbenken og det hadde blitt gult! Har man et teppe liggende på gulvet, blir det fargeforskjeller veldig raskt. Når vi ser tilbake så er vi meget glade for at vi ikke gikk for plankene. Med vår bruk hadde det ikke vært et særlig tidløst valg. 

Vi valgte et lyst gulv fra Pergo. Det heter hvitkalket furu. Deilig å kunne la gjester gå med høyhelte sko inne uten å være redd for gulvet.
Rørene som stikker opp midt på gulvet er strøm, vann og kloakk til kjøkkenøya. Vi har vann og oppvaskmaskin i denne. Dette var en løsning vi kom på selv og noe vi ikke hadde sett før. Selv om vi hadde planlagt den såkalte arbeidstrekanten mellom vann, komfyr og kjølekap visste vi ikke hvordan det skulle bli i praksis. Derfor la vi i tillegg opp en reserveløsning inntil veggen under vinduet. Der har vi altså også muligheten til vann og avløp om vi ønsker.
Første overskap oppe! Vi valgte IKEA. Kanskje ikke så spennende, men vi tenkte at vi heller bytter om noen år enn å føle at vi måtte beholde noe bare for at det var dyrt en gang i  tiden. Kjøkkenet var satt opp i en fei takket være forarbeidet vi hadde gjort. Det er greit med rette vegger, tak og gulv...
Vi ville ikke ha en støvsamlende hylle over overskapene. Vi valgte derfor overskap for høy takhøyde selv om vi ikke har det. Dermed kunne vi få en tett løsning over skapene og taklistene kunne gå sømløst rundt hele rommet.
Jeg gledet meg så enormt til å få sette ting på plass. Dere kan tro jeg var lykkelig da kjøkkenet så ut slik! Snaaaart ferdig! 
Soverommet fikk samme behandling som kjøkkenet. Samme tak, lister, vegger og gulv. Garderobeskap langs hele den ene veggen. Fra Ikea.
Stua next. Samme materialvalg her.

Jeg måtte også male stue- og soveromsvinduene siden vi kjøpte de ubehandlet. Det er ikke smart og jeg synes aldri det blir skikkelig bra. Neste gang vi bygger hus kjøper vi kun ferdigmalte. ;)
(Vi kjøpte alle vinduer på finn.no så derfor ble det slik.)Sjekk vårt fine tørkestativ til de nymalte listene!
Her er den uferdige åpningen ned til kjelleren. Det var jo ingen innvendig åpning da vi kjøpte huset så vi måtte gå rett gjennom stuegulvet!
Jeg ville så gjerne ha innebygde bokhyller i huset og den eneste veggen vi kunne bruke var her.
Vi laget nisjer til de.
Nesten ferdige bokhyller! Rekkverket rundt trappa snart ferdig også. Trygve tømte Europris for kosteskaft for å bygge det. Disse koster en brøkdel av å kjøpe rundpinner på byggvarehusene. Tips!
Her nærmer det seg ferdig. Vi valgte rundpinner for å gjøre dette rekkverket så likt spiraltrappen som mulig. Sånn i ettertid vet jeg ikke om det egentlig var nødvendig. De er så forskjellige trapper likevel.
Til sist kom dørene på plass. Vi valgte dører med speil av denne typen og de heter "Herregård". Siden vi malte alle listene i huset med fargen hvit (altså den helt neutrale hvite som kommer ublandet fra butikk) så ble de ferdigmalte dørene gule da vi satte de inn. Jeg satte altså i gang med å male de nye dørene… Trenger jeg å si at vi er meget detaljfokuserte? Nå, 10 år senere, er dørene like gule igjen siden jeg malte med oljemaling. Det er en fin maling å stryke på med ,men den gulner alltid! 


Les HUSET restaureringen del 12 "oppussingen som gikk rett i dass" her.

Her kan du lese HUSET restaureringen del 14 "inngangspartiet som ble større".2 kommentarer:

  1. Disse bildene tror jeg ikke at jeg hadde sett før. Fantastisk. Det er litt deilig ikke sant å sitte nå og være stolt at det man har gjort?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det stemmer Åshild, helt nye bilder i serien. :) Begynner å nærme meg slutten av bunken av gamle bilder nå. Jo det er så deilig og veldig vanskelig nå i ettertid å skjønne at vi gjorde denne jobben!

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...