20. november 2016

Huset ved stranden 11



Vi flislegger!



Dette valgte vi.

Det ble to forskjellige typer fliser på badet. Vi ønsket oss et klassisk bad, og hva er mer klassisk enn marmor? Utfordringen med ekte marmor på et hverdagsbad er at det er utsatt for syrer som kan trekke inn i stenen og gi permanente flekker. Man kan riktignok behandle marmor regelmessig, men som den småbarnsfamilien vi er så ønsker vi å gjøre hverdagen så vedlikeholdsfri som mulig!




Bilde lånt fra Flisekompaniet.

På gulv og i dusjen gikk vi for Lea Dreaming Bianco. 
Disse får man i 60 x 60 cm. og i 5 x 5 cm. mosaikk.

Dette er kraftige italienske kvalitetsfliser som nesten er umulig å skille fra ekte marmor. De har alle fordelene til keramiske fliser og ingen av ulempene til natursten. Du kan se mer av de hos Flisekompaniet HER. Disse kommer i en blank (Lux) overflate og en litt mattere variant (Vel). Vi har valgt de blanke på alle vertikale flater, og den mattere på gulvet. Utrolig fine!

På veggene ellers valgte vi Self Natura White. Disse er i størrelse 6,5 x 13 cm. og er en keramisk flis med en "hamret" overflate. Kommer også i andre farger. (For deg som har lest bloggen min en stund så har du helt sikkert sett de før. Over kjøkkenbenken i gamlehuset. :) Mer om disse flisene senere.


Hvor skal man begynne?

Det ble gulvet i dusjen for oss. Mest fordi vi var spent på hvordan det kom til å bli og også for å få fastsatt høyden på veggflisene.


Dusjhjørnet er ferdig støpt med sluk og fall. Det vanligste er å bruke mosaikkfliser i dette området. Det er rent praktisk lettere å få til korrekt fall mot sluk med mindre fliser. Ulempen med mindre fliser er mer fuger som skal rengjøres.


Vi ønsket det rene uttrykket med store fliser på gulvet også i dusjen.




De to første flisene på testfitting. Dette dusjhjørnet krevde mye planlegging.

Siden vi også ville ha så smale fuger som mulig, blir uregelmessigheter svært synlig. Vi har valgt 2 mm. brede fuger. 
Det er fire fliser som skal møtes rundt sluket og tilpassingen må gjøres perfekt. Hvis man gjør en justering av fugebredde et sted så går det ut over fugen et annet sted. Vi fant ut at det var bedre å kappe for lite først og heller justere i flere omganger slik at alle fire passet sammen.





Kapping av fliser.

Disse flisene er meget harde og tykke. Kappede flater som ikke blir synlige kan man gjøre med vinkelsliper og diamantblad. Vi har testet alt fra billigskiver til de som koster mer enn selve vinkelsliperen. Det er faktisk slik at de dyreste skivene kapper mye penere og er verdt prisen.





De kuttene som skal mot fuger eller blir synlige gjøres penest med profft utstyr. Vår lokale Flisekompanietbutikk er fullt utstyrt med skikkelig vannsag, hulborremaskin etc. som vi fikk låne. 
Bare det er grunn nok til å velge en fliseleverandør som ikke bare selger, men som kan bidra med ekspertise og utstyr!





Etter nøye oppmålinger og nervepirrende kapping er flisene på gulvet i dusjhjørnet tilpasset. Nå skal de plukkes opp og settes til side en stund.

Planlegging og plassering av veggflisene.


Med store fliser blir det viktig å planlegge høyden på de første flisene slik at det blir symmetri mot tak og gulv. Det blir generelt penest hvis man planlegger slik at den nederste og øverste blir kappet i samme høyde.





Her er de første to veggflisene på plass. Vi har skrudd opp gipsstrimler i vater hele veien rundt i dusjen slik at flisene havner på rett høyde.






Flere fliser på plass. Her mangler bare øverste flisen. Denne kappes og blir like høy som den nederste flisen.






Vi brukte PCI Nanolight flislim. Dette er en utrolig glatt og fin flislim å jobbe med.






Til så store fliser er det anbefalt å bruke en grovtagget tannsparkel med 8 mm. tenner.


Utvendige hjørner.


Her er vanlig å bruke hjørnelister i aluminium. Det finnes mange fine profiler, og de gjør det mye lettere å få til fine avslutninger. De gir muligheten til å skjule unøyaktige kapp.

Men siden vi har valgt et klassisk bad og vi har mye hjørner, så ville det blitt mye aluminium som ikke hadde passet inn.


Alternativet blir da å skråkappe fliser til alle hjørner. Meeeget tidkrevende, og alt blir synlig. En spennende utfordring syntes Trygve...






Nisjen i dusjen er nøye oppmålt og merket opp. Siden flisene til alle ytterhjørner må kappes i 45 graders vinkel og får synlige flater så må det gjøres på proft utstyr. Tilbake til Flisekompaniet!





Tror Trygve hadde dårlig tid da han knipset dette bildet. Ser ut som han allerede var på vei videre. #uskarpt ;)


Genialt å kunne få låne den proffe vannsagen hos Flisekompaniet. Her er en av mange fliser kappet til med 45 graders vinkel.




Nisjen i dusjen mangler nå bare fugemasse. Fugetykkelsen er 2 mm.






Dusjen stort sett ferdig. Mangler bare fuging. Siden vi pigget opp det gamle gulvet, kunne vi planlegge og gjøre som vil ville. Vi støpte gulvet i dusjhjørnet et par cm lavere enn resten av gulvet og med godt fall til sluket. Trygve er en hyppig hotellgjest og forundres ofte over elendige løsninger og manglende fall i dusjen. Vi skal ihvertfall ikke ha vann rennende utover gulver hver gang vi dusjer!


Vi fortsetter med badet neste gang og fullfører flisleggingen. :)



Overtagelse, planlegging, hverdag, riving, oppbygging, stilendringmodernisering og innflytting. Bli med på reisen! :)

Les Huset ved stranden 10 her
Start fra begynnelsen med Huset ved stranden 1 her.  
Les fortsettelsen Huset ved stranden 12 her.


4 kommentarer:

  1. Elegante fliser og elegant arbeid.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det Åshild! Skal hilse bygger'n! ;)

      Slett
  2. Dere er så flinke! Utrolig gøy å følge disse oppussingsinnleggene dine :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Elisabeth! Så bra! Det kommer flere. ;)

      Slett