26. april 2015

Test av Bosch GLM 30 lasermåler


Hei hei!

I dag er det mannen Trygve som skriver et innlegg her på bloggen. Grunnen til det er at han har prøvet ut verktøy fra Bosch. Han har mer peiling på slikt kan vi lett si. :)

Så da blogges vi igjen snart men her kommer en test på lasermåler fra Bosch: Jeg har tidligere brukt forskjellge billige laservatere og aldri helt stolt på de. Har alltid endt opp med en loddesnor for å dobbeltsjekke og da faller poenget helt bort. Dette er ikke et vater men en avstandsmåler og den er heller ikke fra en av de mange Kinaprodusentene av verktøy. Denne er fra Bosch, og i tillegg en blå Bosch for profesjonelle brukere.

Bosch GLM 30 lasermåler er den minste i serien av lasermålere, men også den enkleste å bruke. Det er kun en knapp på den.

Bosch sier denne har en nøyaktighet på +-2mm og at den måler avtander fra 15 centimeter til 30 meter.

Hvordan bruker man den?

Bruken er svært enkel. Den har kun en knapp. Den kommer ferdig oppsatt med metric, men man kan også sette den til inches.

Det er bare å sette inn de 2 medfølgende AAA batteriene og hold knappen for å starte. Den trenger ingen kalibrering før bruk. Den er selvfølgelig avhengig av fri sikt slik at laseren kan reflektere tilbake til instrumentet. Den har også visse begrensninger når det gjelder arbeidstemperatur (-10 til 45c). En halvtimes opphold i fryseren bekreftet dette. Et termometer blinket på skjermen da jeg slo den på.

Den er dessuten avhengig av at strålen kan reflekteres tilbake.
Materialer som er svært ruglete eller sort matte kan enten absorbere eller reflektere strålen slik at du vil få problemer med målingen. I disse tilfellene kan man enkelt sette opp noe foran slik at strålen har mulighet til å nå tilbake til instrumentet.

GLM 30 måler avstanden fra bakkant av instrumentet til det du sikter på. Ønsker du å måle en avstand fra vegg til vegg, holder du den inntil den ene veggen og trykker knappen til du får en laserstråle. Pek denne på motsatt vegg. Trykk på knappen og du får opp målingen umiddelbart.

Hvis du gjør flere målinger så summerer den automatisk opp målingene. Veldig praktisk hvis du f.eks skal måle for å kjøpe inn lister etc.

Nøyaktig?

Skal denne ha noen funksjon for meg, så må jeg stole på den. Det heter seg jo: "Måle to ganger, kappe en". Til finsnekring ville jeg nok ikke vært fornøyd med et avvik på 2mm, men til større avstander, grovsnekring og arealmålinger er dette mer nøyaktig enn man klarer med et målebånd.

Jeg sjekket først korte avstander under 2 meter. Jeg sammenliknet med 2 forskjellinge tommestokker for å eliminere noe av muligheten for unøyaktighet på tommestokkene. Jeg gjorde alle målingene mot en hvit blank overflate og mot en sort matt. Alle målinger i dagslys.

Jeg gjorde så målinger fra 2 meter og inn mot 15 cm.  Resultatet var meget imponerende. Avviket var maks 1 mm både mot den sorte og hvite overflaten. Den var dessuten konsekvent. Hvis det var et avvik på 1 mm så var det det samme ved gjentatte målinger fra denne distansen.

1 mm vil jeg strengt tatt ikke kalle et avvik. Siden den kun måler til nærmeste millimeter så må jo grensen gå et sted.

7 meter.

Dette er en relativt lang distanse. Jeg målte opp denne distansen så godt jeg kunne med målebånd og tommestokk. Målingen med GLM 30 ga et avvik på maks 2 mm ved gjentatte målinger. Heller ikke dette er jeg komfy med å kalle et avvik. Det kan være at min oppmåling med målebånd ikke er fasit.
Også her gir lasermåleren et konsekvent resultat.

14 meter

Dette er den lengste distansen jeg målte på. Kan ikke se for meg et scenario der jeg trenger noe mer heller. På slike distanser tror jeg man må regne resultatet som veiledende. Avviket var opp mot 5 cm.
Dette er absolutt brukbart. Det er nok ikke et avvik i instrumentet dette. Veggen jeg siktet på er nok ikke 90grader mot meg. på slike avstander blir det vanskelig å treffe på samme sted flere ganger. 10-30 cm til siden kan fort utgjøre noen cm differanse. I en mer klinisk test er jeg sikker på at GLM 30 vil gjøre det bedre.

Konklusjon:

Bosch GLM 30 holder absolut det den lover. Den er enkel i bruk, meget nøyaktig og gjør målejobben raskt og enkelt. Med målebånd på distanser over 3 meter er det umulig å få til samme nøyaktighet. Dessuten blir det ofte en tomannsjobb å holde målebåndet. Ta for eksempel taklister. Her tar man en nøyaktig måling på sekundet uten at to personer må stå på stoler i hver ende og forsøke å holde et målebånd stramt. Jeg ville ha drept for å ha hatt denne da vi støpte grunnmur til garasjen og forsøkte å måle diagonalene med et snøre for å få rette hjørner.

Denne vil bli brukt her hjemme!

Trygve og 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar