29. november 2015

Juleliste!


Hei og god morgen fra en som er helt borte! Jeg holdt på her i huset til klokka var nærmere 01 i natt og det kjenner jeg i dag. Men jeg må bare stå opp så jeg får snudd døgnet igjen.

Tenkte å skrive litt om det som skal gjøres før jul i dag. Det hadde også vært veldig gøy å høre hva som er viktig for dere å få gjort!

Først må jeg skrive litt om min og vår jul. Vi er fortsatt der at vi lager våre egne tradisjoner. Det er noe som etter hvert har blitt fast rutine men det er også mye rundt julen som blir forskjellig og tilfeldig hvert år. Nå har vi hatt små barn og baby i huset i mange år og jeg kjenner at det er først nå som jeg har tid og overskudd til å begynne å lage fler tradisjoner rundt jul. Gleder meg! Tradisjoner er stas!

Jeg og Trygve har jo ulike opplevelser av jul med oss hjemmefra også. Det merkes spesielt når det kommer til mat. Norsk og svensk julemat er virkelig forskjellig! Jeg gleder meg til å finne vår egen vri på dette.

Hittil har jeg ingen fast tradisjoner når det kommer til hva slags mat som lages og hva som bakes før jul. Det blir pepperkaker (oftest), lussekatter (iblant), godteri og kake alt ettersom hva slags spennende oppskrifter jeg finner. På selve juleaften så spiser vi norsk julemat (ribbe) når vi er sammen med norsk familie. Svensk julemat når vi er sammen med svensk familie. (Da er det julebord med Janssons frestelse, julskinka, kjøttboller, varmrøkt laks, egg, sill, lutefisk, prinskorv og mye mer.) Noen ganger har vi feiret sammen hele gjengen og da spiser vi alt! :)

Jeg har som fast tradisjon at jeg tar julevasken og pynter huset rundt 1. desember og treet kommer også inn en av de første dagene i julemåneden. På den måten kan vi og barna nyte av julen hele desember. Vi er begge enige om at etter jul så er vi ganske lei og det hender at treet er ute før nyttår. 


Juleliste

Kjøpe inn julegaver (mangler én!)
Pakke inn julegaver
Lage kalender til barna

Vaske vinduer i hele huset
Vaske kjøkkenet
Vaske badet
Tørke støv på lister, hyller og møbler i hele huset (storvask nå slik at man kan tørke overflater senere)
Vaske gulv (dette kommer til å bli gjort mange ganger før jul men deilig å få sette kryss ;)

Pynte til jul!
Kjøpe inn juleblomster til vinduene (har kjøpt noe i helgen)
Få tak i pærer til lysestaker (det var visst en del som ikke funket i år gitt)
Gå igjennom putekassa på terrassen (der er det nok en del puter og pledd som trenger vask og som kan brukes inne i vinter)
Vaske saueskinnene (har også hørt at de kan børstes og bli like fine igjen, funker det?)
Ta en tur i skogen og ta med små grantrær, kongler og annen pynt (dette kan bli en koselig tur med barna, kakao, niste? :)
Lage ferdig mitt konglegrantre som jeg startet på i fjor!
Juletre til kjøkkenet og et lite tre til barna oppe (kan vi få de direkte fra skogen i år?)
Pynte juletre!

Sjekke utebelysningen (Hvor er den? Funker den? Må jeg kjøpe noe nytt i år?)
Pynte ute, både foran og bak huset


Jeg kommer til å fylle på og stryke over etter hvert i denne lista. Målet nå er å bli ferdig så fort som mulig med de kjedelige tingene slik at jeg får tid til å lage julemat og bake. Da skal vi kose oss! (Pyntingen av huset blir ekstra viktig i år siden det kommer en journalist og fotograf for å lage julereportasje litt senere i desember. :) 

Kjempegøy om du vil kommentere hva du har på din liste! Hva må du gjøre før jul for at det skal bli jul? Hva slags tradisjoner har du? Og så må jeg bare skrive helt til sist at jeg elsker lister! Det er så nydelig å krysse av å kjenne at man har utrettet noe. Blogges! 

6 kommentarer:

 1. Takk for lista! Den var til stor inspirasjon! Nå er det bare å brette opp ermene 😊 men jeg synes ikke det er så lett å være så effektiv med små barn rundt beina. Klem fra Kari

  SvarSlett
  Svar
  1. Kari, du har helt rett! Nesten helt umulig vil jeg si. Når barna er hjemme får jeg nesten ikke gjort noe vettugt. Denne helgen passet farmor og farfar barna. Jeg har vasket, ryddet og pyntet så jeg ble svett! Jeg ble nesten litt dårlig for jeg glemte å spise. Hehe. Har man huset for seg selv så er det bare å kjøre på og få gjort så mye som mulig!

   Slett
 2. Hei Jessica!
  Wow så flink du er!!!! Effektiviteten selv jo!

  I år skal vi endelig feire første jul i eget hus meg og min kjære, med mine, dine og våre barn. Så tradisjoner er ganske nytt for oss!
  Det blir i alle fall ribbe på julaften, og jeg mååå bare se Tre nøtter til askepott :)
  Jeg elsker å ha masse tid til koselige ting med ungene i desember. Kalenderen her består av både aktiviteter og gaver. Det blir blant annet kino, baking, juleverksted, og tur i svømmehallen :)

  Jeg ar vasket og pyntet en del denne helgen, men vasking av lister har jeg nok slurvet litt med ;)))

  God førjulstid til deg og dine!

  Klem Mirjam

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mirjam! Så koselig idé med aktiviteter i kalenderen! Det skal jeg huske på! Så herlig med jul hjemme, det er faktisk ganske kos. Det blir det her også. Det er nå vi må skape tradisjoner og minner for barna. :) Jeg ler meg skakk av Tre nøtter med én manne (!) stemme. Kanskje jeg også må se den i år. :))

   Slett
 3. Jeg ser jo at mange unge pynter til jul innen neste helg, og lurer på om det er derfor dere er lei julepynten før nyttår?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo det er det helt sikkert. Det virker som at hele samfunnet endrer seg når det gjelder juletradisjoner. Før startet jo julen på (lille) juleaften. Jeg kan jo bare snakke for meg men førjulstiden synes jeg er helt magisk. Da vil jeg nyte julepynt, mat, baking og juletre. Juleaften og et par, tre stille dager i romjulen er fint og så begynner jeg å se fremover mot nytt år. I januar vil jeg ikke ha noe julepynt eller juletre, da er det nye muligheter og lysere tider som er i fokus!

   Slett