8. januar 2017

Vi flislegger på kjøkkenet!


Hei!

Vi har endelig et relativt funksjonelt kjøkken, men det ser jo litt nakent ut. På tide med fliser over benken! En enkel jobb som gir mye. 

Se forvandlingen i videoen lengst ned i innlegget!

Her kan du se hele flisleggingen og hvordan du gjør dette på 3 minutter! 😅
Vi har malt gipsvegg over kjøkkenbenken. Ikke sikkert vi hadde trengt å prime veggen, men det er så enkelt og raskt. Rull på så er du sikker på at du har heft til flislim. Ser primeren god ut eller hva?! 🍧
Vi har valgt flisene Vives Etnia Blanco fra Flisekompaniet. Disse kommer i 3 forskjellige størrelser. Vi brukte alle tre til å skape et mønster under viften. Disse har en hamret/bølgete overflate som gjør at veggen ser veldig forskjellig ut avhengig av hvordan det naturlige lyset treffer den gjennom døgnet. 
De første flisene er på plass. Vi startet med mønsteret som måtte være sentrert mellom platetoppen og avtrekksviften. Mønsteret er fri fantasi. Faktisk litt for fritt. Vi måtte plukke det ned etter å ha kommet halvveis på grunn av en feilbergning. Ikke noe stress. Flislimet var vått. Bare å vippe ned, skrape rent og sette opp igjen. Se video. 😉

Siden vi akkurat hadde satt opp kjøkkenet og sørget for at alt var i vater, kunne vi begynne med flisraden helt ned mot benken. Hvis huset hadde vært eldre eller skjevt så er trikset å begynne med andre rad i vater og skråskjære første rad mot benken. 

Fugebredde er en smakssak. Vi valgte så smalt som praktisk mulig; 2 m.m. Vi synes det kler flisene og det er jo alltid fugene som er vanskeligst å rengjøre!
Fugemasse er tradisjonelt en sementbasert grå masse. Dette er noe helt annet! En flerkomponent epoxybasert fugemasse. Denne heter Spectralock Pro Premium Grout og i motsetning til vanlige fugemasser er denne helt vanntett og suger ikke til seg skitt. Denne kan du helle rødvin på uten at den misfarger. Den er dessuten ekstremt hard. Trygve skulle fjerne litt tørket fugemasse rundt en stikkontakt. Flisen knakk først...

Det er viktig å blande denne helt etter oppskriften. Det er ekstremt viktig å bruke medfølgende vaskemiddel og å vaske i henhold til instruksene og i tide! Hvis ikke risikerer du rester og slør du ikke får vekk fra flisene.

Denne koster vesentlig mer, og er av en helt annen karakter å jobbe med. Men følg instruksene så får du en helt annen fuge som tåler alt! 

Som du ser så har vi valgt hvite fuger. Det har vi også gjort på badet. Det ville vi aldri gjort hadde det ikke vært for denne fugemassen. 
Fugingen er i gang. Dette bildet gir et inntrykk av forskjellen på lys og mørk fuge. Mørke fuger gir jo et helt klart rutete mønster. Jeg har blitt inspirert av flere gammeldagse kjøkken med hvite kvadratiske fliser tett i tett med hvite fuger. Det blir et lyst, blankt helhetsinntrykk.
Da gjenstår bare silikonering. Maskering er gjort. Vi brukte Spectrasil i matchende farge som fugene og fra samme produsent. 

Tips til silikonfuging:

IKKE bruk såpevann slik mange råder til. Bruk Tec7 Cleaner. Legg på i overkant mye silikon, spray på med Tec7 Cleaner og stryk ut med finger eller gummiverktøy. Fordelen med denne sprayen er at den gjør fugen mye glattere å jobbe med. Den fordunster dessuten raskt og gjør at du kan fylle på med mer silikon hvis du har lagt for lite og den vil feste seg. Med såpe tørker det i to lag. 
Her kan du se hele mønstret under viften. Vi synes det blir spennende med noe ekstra på en så stor flislagt vegg. Litt middelhavsstil igjen. 🌿🍋Her på noen av bildene så kan du se spillet i flisene. Vi har valgt hamrede fliser til veggene på badet også. Det kan du snart lese om i serien Huset ved stranden. Se siste innlegg HER


Hva synes du? Ble det ikke et løft? 🌞 
Har du lyst til å se hele flisleggingen så sett i gang videon under! 


HVORDAN FLISLEGGE OVER KJØKKENBENKEN PÅ 3 MINUTTER! 


(Alle materialene vi har brukt her får du hos Flisekompaniet.)

7 kommentarer:

 1. Hei!
  Så fint det ble!
  Skal også flislegge en stor vegg, samt mellom over- og underskap.
  Spm: Måtte dere bruke en list eller noe nærmest benken for å hindre at flisene siger? Brukte dere flisekryss? Hvor lang tid brukte dere sånn ca (minus feilberegningen :-)).
  Takknemlig for svar - gruer og utsetter hele tiden for det virker så vanskelig.
  Hilsen Camilla :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Camilla! Det er Trygve som har gjort dette så han svarer. :) :

   Dagens flislim skal i utgangspunktet være så bra at flisene ikke siger. Vi hadde nettopp satt opp kjøkkenet og alt var i vater. derfor begynte vi med nederste flis og støttet opp med flisekryss. Hvis nederste rad må kappes litt, så hadde jeg nok skrudd en list på veggen og begynt med rad nummer 2 for sikkerhets skyld.
   Selve flisleggingen tok 6-7 timer, men dette er en stor vegg. 4 meter lang og ikke overskap.

   Selve flisleggingen fikser du på en ettermiddag. Så fuger du dagen etter. Det er ikke vanskelig!

   Slett
 2. Trenger tips::::::
  Å så fint kjøkken du har veldig fin grå farve.
  Har kjøkken som skal byttes snart og lurer derfor på,
  Hvilken leverandør merke er kjøkkenet ditt fra?
  Hilsen Solveig

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Solveig og tusen takk! Selve skapstammene er fra Ikea, men dørene er bestilt fra Kensapuu.fi. Et finsk firma som lager skapdører på mål. Den grågrønne fargen og finishen er nydelig! :) Jessica

   Slett
 3. Knallfint! Skulle ønske jeg visste om denne fugemassen litt tidligere, den hørtes jo helt super ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! :) Og enig! Vi hadde heller ikke hørt om den før vi begynte med badet i Huset ved stranden. Nå har vi brukt den overalt hvor vi har flislagt her. Jessica

   Slett