7. desember 2020

Slik tenker jeg når jeg renser ut #minimalist


God morgen mandag!

Det er flere av dere som har spurt om hvordan jeg går frem for å organisere her hjemme og kaste/gi bort/selge ting. I dag skal jeg beskrive hvordan jeg tenker og siden det er julesaker som gjelder om dagen blir det utrensing fra boksene med julepynt.

Det viktige for å klare å ta et valg tror jeg er å stille seg selv noen spørsmål. Dette fungerer uansett hva du skal rense ut av; skapet, kjøkkenskuffen eller juleboksene.

Om man skal være helt ærlig, så tror jeg man vet allerede når man holder i en gjenstand om det er en "keeper". Når jeg ser gjennom min julepynt så kan jeg umiddelbart si om flere ting at "den, den og den skal jeg hvert fall beholde". Jeg tenker at da er det nettopp det jeg skal og alt det andre skal opp til kritisk vurdering. 😀

Ok. Så hvis man starter med å legge vekk det man er sikker på at man vil beholde, da sitter man igjen med  en haug av tvilsomme ting. Når jeg skal sortere, vaske og organisere her hjemme så går jeg oftest all in. På med skikkelige vaskeklær og frem med alt i lyset. Her er jeg i en arvet gammel t-skjorte og absolutt alt av julepynt er brettet ut over gjesteromsgulvet. Det må få lov til å bli veldig rotete før det kan bli orden i sakene. Det må liksom bli verre før det kan bli bedre. 😆

Den røde lysestaken på øverste bildet er en koselig gammeldags trelysestake fra Sverige. Jeg tror jeg fant den blant mammas julesaker. Sjekk mitt meget alvorlige og kritiske blikk på den! Haha! 😂 Vi leker ikke butikk.

Det er fort gjort for meg å tenke at den er så koselig og "min stil" og at jeg derfor beholder den litt til. Men nei, det blir det ikke noe progresjon av. Jeg stiller meg spørsmålet:

-Er dette en favoritt? Nei det er det ikke. Grunnen til det er at ingen lys passer rett i den og det blir masse jobb med at jeg må spikke på lysene for at de skal sitte ordentlig i staken.

Jeg har ikke brukt den på mange år og av ovenstående grunn kommer jeg ikke til å gjøre det fremover heller. Det blir for mye knot. Jeg synes også den blir litt for lett i vekt slik at når det er tre lys på plass i den så kan den bli ustø.

Da må jeg stille meg spørsmålet om denne lysestaken har en samleverdi på noen måte som gjør at jeg bør beholde den til tross for at jeg ikke bruker den? Svaret på det er nei. Mamma har kjøpt den på loppis i senere tid og jeg har ingen nostalgiske barndomsminner forbundet med lysestaken. Tipper den havnet i mine foreldres garasje av samme grunn som jeg ikke bruker den nå. 

Altså konkluderer jeg med at det er flere minus enn pluss for lysestaken. Den er fin, men det holder ikke for at jeg skal beholde den. 

Når jeg har bestemt meg for å kvitte meg med en ting så stiller jeg meg et siste spørsmål; skal gjenstanden kastes, gis bort eller selges? Denne er for fin for å kaste synes jeg. Min nedre grense for å selge noe er på cirka 200 kroner. Blir salgssummen lavere enn det synes jeg salgsjobben blir for stor i forhold til inntjeningen. Her får man bare finne sitt nivå. Kanskje selger man mange ting til kr 100. Da blir det jo penger av det til slutt. 

Lysestaken havnet i posen som har gått til bruktbutikken.Pynteepler av plast, nei takk. Disse har ligget i en juleeske i mange år uten å bli brukt. Jeg husker at jeg pyntet med dem ute i gamlehuset på grunn av at fuglene spise alle ekte epler. 😅 

Jeg vet at jeg ikke kommer til å bruke dem ute mer nå og skal jeg pynte med epler inne til jul så bruker jeg heller ekte. 

Det blir bruktbutikken.
Koselig adventsstake som jeg kjøpte til gamlehuset. Den er ikke blitt brukt på kanskje fem år. 
- Er den en favoritt? Nei. Jeg har helt sluttet med å tenne et og et lys på søndagene frem til jul. Derfor velger jeg heller andre lysestaker å pynte med i mørketiden. 

Har den annen verdi? Nei. Ingen minner eller nostalgi er forbundet med denne.

Flere minus enn pluss. Skal den selges, kastes eller gis bort? Den går i posen til bruktbutikken.

Jeg vet at det er flere av dere som sier dere er "dårlige" på å kvitte dere med ting. Jeg tror det er noe man kan lære seg. Posen med for meg unødvendig julepynt er nå levert til Fretex og jeg kommer ikke til å savne tingene. Det kommer ikke du til å gjøre heller med dine ting. Kanskje tenker du på det akkurat i det du skal levere posen, men stå i følelsen og gi det litt tid. Etter hvert kommer du til å glemme hva slags ting du har hatt tidligere og med færre ting i hjemmet kommer du til å føle deg friere. Jeg er helt sikker. 😀💛


⤗ Flere ideer, tips og inspirasjon hos meg på Instagram: @ekte_interior 


2 kommentarer:

  1. Tusen takk for tips og inspirasjon 🤩 Da er det barer sette i gang 😍

    SvarSlett