20. april 2017

Huset ved stranden 12


Nå blir det mer flislegging!Dusjhjørnet er ferdig. (Les om det her.) Nå skal resten av badet til pers.

Her er vi inne i en hektisk tid! Vi hadde allerede avtalt overtagelse av gamlehuset og vi måtte jobbe smart slik at vi kunne flytte inn etter planen.

Siden vi allerede hadde avtaler med rørlegger, måtte vi hoppe litt fram og tilbake mellom flislegging av vegg og gulv slik at vi klargjorde for dem.

Begynne med vegger eller gulv? Det finnes ikke noen klare regler på det. Vi har valgt å ikke ha fliser helt opp til taket på badet (bortsett fra i dusjen), så vi valgte å begynne med gulvet slik at vi lettere kunne beregne høyden på nederste veggflis.
                                           
Fliser med tilfeldig mønster bør planlegges litt. Man ønsker jo å få en naturlig flow i mønsteret, og unngå at man får to like fliser i nærheten av hverandre. Vi har valgt flisene Lea Dreaming fra Flisekompaniet. Disse er ikke veldig repeterende, det gjorde jobben litt enklere.

Vi la flisene utover gulvet og prøvde oss fram til vi ble fornøyde med mønsteret. Så merket vi flisene med nummer slik at vi visste i hvilken rekkefølge vi skulle montere de.

Ingen vei tilbake! De første gulvflisene på plass! Her gjelder det å være nøye, en millimiter feil vil gi følger hele veien.

Disse flisene er store (60 x 60 cm.) Til de brukte vi 8 mm. tannsparkel. Det gjør det lettere å justere så store fliser i høyden. Det blå underlaget er et sveiset membran fra Litex. Meget fornøyd med dette. Se hvordan vi la det.

Skal man legge så store fliser så må underlaget være plant!
Så til veggfliser. Vi har valgt Self Natura White, fra Flisekompaniet. Også her ønsket vi så små fuger som mulig. Disse flisene har en hamret overflate og er ikke "perfekte". Her må vi få takke Christoffer fra vår lokale Flisekompanietfilial. Han anbefalte å legge disse "knas i knas", dvs. helt inntil hverandre fikk vi lære oss. Jobben ble mye enklere uten flisekryss eller snor og resultatet ble akkurat slik vi ønsket det!

Disse flisene er 6,5 x 13 cm. Da blir det maaange fliser... 

Her er en yttervegg med vinduer. Siden vi har brukt Litex Membranplater, kan vi flislegge rett på disse. Litex er de eneste platene på markedet som er vann- og damptette og kan brukes på yttervegg uten ekstra membran.

Vi skrev litt om det i forrige innlegg; vi ønsket ikke å å bruke aluminium, stål eller plast i ytterhjørnene. Det finnes mange varianter av lister å velge mellom, men siden vi har valgt en tradisjonell stil så blir det finest uten slike hjørner. 

Det er en krevende jobb å kappe flisene 45 grader, ta hensyn til fugebredde på begge sider og ikke minst få kappflatene rene, men ikke umulig. Det tar bare tid og det er verdt det! Teknikken heter viss jolling.

Over ser du en stabel med skråkappede fliser klare til montering. Siden disse veggflisene var mye lettere å kappe enn gulvflisene, gjorde Trygve dette for hånd med en vinkelsliper. En deilig jobb! 😜
Det begynner å likne et bad. Her kan man se ytterhjørnene på begge sider av inngangen til dusjhjørnet og det nedsenkede gulvet i dusjen.
Tid for fuging. Vi valgte å bruke Spectralock Pro Premium. Fra produsent: 
"Spectralock er en ny type fugemasse som har alle egenskapene til en epoxymasse, som helt jevn farge og den er smussavvisende. Spectralock er lettere å vaske enn vanlig tradisjonell epoxy. Såperester og andre forurensinger vil ikke sette seg fast på fugemassen. "

Vi valgte hvit fuge, og det hadde vi ikke gjort med en annen type fugemasse. Kan ikke sammenliknes med vanlig sementbasert fugemasse hverken å jobbe med eller resultatmessig. Denne blir steinhard! Følg anvisningene nøye! Du får ikke fjernet rester etter at den har tørket. 
Bland 16 egg. Neida. 😉 Ser ut som starten på en eggerøre, men det er fugemassen som kommer i 3 komponenter som skal blandes sammen nøyaktig. Ikke noe vann skal tilsettes.
Fugemassen påføres på vanlig måte, men kan sige litt når den er nyblandet. Jobb den godt inn. 
Her ser man tydelig hvordan uttrykket på flisene forandrer seg med lyse fuger. Rutemønster eller ikke rutemønster...


Fugene skal vaskes to ganger med medfølgende vaskemiddel. Gå over hver krik og krok og få med deg alt. Når det har tørket så er det for sent.
Nisje i veggen over toalett. Må jo ha noen steder å pynte litt. 😉 Vi valgte å flislegge 180 cm opp på veggen og avslutte med en kantflis. (Fra samme serie; Self Natura White) Resten av veggen er kledd med sparklet og malt gips. 
Første strøk maling. Vi mangler her en del kantfliser som var bestillingsvare, men vi fikk nok til å kunne bestemme høyden og montere gips. 
Så var det badekaret. Dette har vi bygget inn. Vi gjorde flisleggingen helt ferdig bak slik at hvis vi ønsker det kan vi fjerne eller bytte badekaret. 
 Vi brukte Litexplater til oppbyggingen. Alle deler limes med MS polymer monteringslim. 

Flisekompaniet har en grei video som viser fremgangsmåte for å bygge inn badekar:
Du ser den HER.

Puh! 😅 Over 2000 fliser senere så er det ferdig flislagt. Nå gjenstår bare møbler, knagger, håndkleholdere etc. Neste gang gjør vi ferdig badet!

Overtagelse, planlegging, hverdag, riving, oppbyggingstilendringmodernisering og innflytting. Bli med på reisen! :)

Les Huset ved stranden 13 her.
Les Huset ved stranden 11 her. 


8 kommentarer:

 1. Herlighet for en jobb. Dere er så utrolig flinke og gjør en like god og nøye jobb hele veien, men det blir jo et flott resultat da. Det jeg har sett av badet er utrolig koselig, regner med det kommer bilder av hele badet til slutt. :-) Jeg blir så imponert over alle som gjør så store jobber selv, her i huset er vi ikke handy noen av oss og ikke har vi tålmodigheten heller. Ha en fin dag :-) Hilsen Maren

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Maren! Og tusen takk for kommentar, det betyr mye! Det er Trygve som er mest handy og har mest tålmodighet her, det må jeg bare erkjenne. Men godt å bli ferdig og dette gjør vi ikke en gang til! God helg! /Jessica

   Slett
 2. Hei, Jessica. Superfin blogg du har :) Hvor holder dere til? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jules, og takk for meld. Jeg ser at vi holder til i samme by, hva er det for spennende dere driver med? 😊 Jessica

   Slett
 3. Hej Jecka! Jag hittar inte fortsättningen.... Finns det en nr 13? :) Kram Johanna <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej J! :) Nej, det finns inte än. Det kommer!!

   Slett
 4. Så utrolig fint. Fortsatt fornøyde med hvite fuger? Og hva gjorde dere m silikon, hvit? Blir ikke den fort gul?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Kjempefornøyd med hvite fuger på veggene. Det vil jeg anbefale hvis man ikke ønsker et rutete utseende! Når det gjelder gulvet så kunne vi like gjerne ha valgt en noe mørkere nyanse. Fugene er ru i overflaten i forhold til flisene og da samles det mer skitt der. Dette hadde vært mindre synlig hvis fugene hadde vært et til et par hakk mørkere. Når det er sagt er jeg ikke sikker på om jeg hadde valgt det likevel. Liker hvite fuger. Silikonen har ennå ikke blitt gul så det ser ut til å gå bra. Takk for spørsmål. :) /Jessica

   Slett