24. august 2018

Å rydde og organisere i hjemmet!


Det er fredag og hva passer vel bedre enn et innlegg om helgevasken! 😄

Jeg synes det er så utrolig gøy når en av dere lesere kommer med ideer til innlegg. Da blir jeg superinspirert med en gang. Derfor kommer i dag et innlegg om å holde orden og ha det ryddig hjemme. 

Alle konkrete tips i innlegget er skrevet med lilla tekst.

Bare for å svare på det først da; hvem gjør hva hjemme hos oss og hvilke rutiner har vi? 

Vi har aldri hatt en plan hva gjelder rydding her hjemme. Jo, forresten så kan jeg huske langt tilbake før vi hadde barn. Det må ha vært i gamle huset. Da mener jeg at vi i en periode hadde vaskedag på torsdager. Bortsett fra dette har vi aldri hatt en fast rutine.

Da Bertil var liten og Trygve var borte i jobb i enda lenger perioder enn i dag, så var jeg helt utslitt til tider. Da Lisa var liten hadde jeg lært og vi hadde en dame som kom hjem og vasket for oss en gang i uken. Dette vil jeg virkelig anbefale for deg som er i lignende situasjon, det kan virkelig hjelpe for å beholde vett og sans! 😅

Vaskehjelp er dog ikke noe jeg prioriterer nå som hverdagen er mer normal, med større barn. Vi tar heller huset selv og spar pengene til noe morsommere. Det jeg har lagt merke til er at jeg vasker på en annen måte nå enn før barn. Tidligere likte jeg å ta hele huset på en dag og det gjorde jeg nok kanskje en gang i uken. Nå rydder og vasker jeg litt hele tiden. Hvis jeg ser at en list er støvete så tar jeg det med en gang og rydder, det gjør jeg HELE TIDEN. 

Trygve og jeg gjør like mye av husarbeid her hjemme og så har vi noen ting som har blitt hver vår oppgave på et vis. Vi har vel aldri hatt noen store uenigheter rundt rydding og vasking av huset. Derimot har vi helt klart forskjellig oppfatning av hva som er ryddig sånn i hverdagen. Jeg kan komme hjem fra jobb og tenke herlighet, her er det bombet. Trygve synes det samme huset er helt ok. Her handler det helt klart om hvilke saker man ser på som rot og dessverre tror jeg vi bare må akseptere ulikhetene. Når Trygve drar på jobb så har jeg det akkurat så ryddig hjemme som jeg liker det. 😎

Når Trygve er hjemme er det alltid prosjekter på gang. Han bygger, fikser, ordner og jeg rydder. Jeg mener det virkelig når jeg skriver at jeg rydder hele tiden. Jeg tar i stort sett med meg en ting fra et rom til et annet hver gang jeg rører på meg og jeg tror nok noen av dere lesere kjenner dere selv igjen. Han strør om seg med verktøy, jeg rydder de vekk, han leter etter de og finner de på feil plass. 😉

På kjøkkenet er det rydding av benker og kjøkkenøy hele dagen. Her jobber vi begge like mye og jeg synes det alltid er et måltid det skal ryddes etter! Her er det inn og ut av oppvaskmaskiner mange ganger per dag. Vi har to oppvaskmaskiner. Dette var et sterkt ønske fra Trygve da vi flyttet inn i Huset ved stranden. Jeg syntes det hørtes litt vel luksuriøst ut. Nå som vi har det, ser jeg bare på det som ekstremt praktisk. En god idé som gjør at det er litt lettere å sjaue ting på plass i hverdagen. Man har litt mer å gå på rett og slett. 

Jeg liker å ha kontroll over klesvasken og det er jeg som setter på og henger opp flest maskiner. Jeg er mer redd om klærne enn Trygve og er redd alt blir kjørt på 60 grader ellers.

På badet vasker vi når det trengs. Trygve tar alltid dusjen og skuring av fuger. Jeg er den som tørker støv, skyller badekaret og støvsuger mest. Og det gjelder for så vidt over hele huset. Jeg er så heldig at jeg har fri mandager og da vasker jeg ofte. Kanskje ikke alltid hele huset, men jeg har oftest et prosjekt jeg skal ta tak i. Da er det på med musikk eller podcast og så setter jeg i gang og jeg koser meg. Det er nok alltid jeg som tar de større prosjektene. Fjerner alt fra kjøkkenøy og benker og vasker og skrubber ordentlig. Tørker støv av lister, tar barnas rom eller vårt soverom. Hiver ut teppene i gangen og sortere blant tingene våre. Det er jo også fordi det er jeg som liker å pynte her hjemme, gjør om litt etter årstidene, plukke inn nye blomster eller bytte putetrekk. Da liker jeg veldig godt å ha det rent først. Trygve vasker nok oftere gulvene enn det jeg gjør. 

Så litt om å organisere i hjemmet. Jeg er ingen ekspert, men deler gjerne med meg av hvordan vi gjør det her. 

Når jeg tenker etter så handler jo egentlig det meste i et hjem om å organisere og oppbevare ting. Alt må ha sin plass og man kan ikke ha for mange saker. Jeg har først lyst til å skrive litt om det sistnevnte, for det tror jeg er nøkkelen til å trives i hjemmet. Jeg kjøper ikke mye nytt. Jeg følger ikke trender i stor grad og vi prøver å tenkte tidløst. Det gjør at man ikke får en overflod av ting som velter ut av skuffer og skap. Jeg klarer rett og slett ikke det, da blir jeg rotete i hodet også. 

Mitt tips er å ha få, virkelig fine ting som du er skikkelig glad i. Da jeg og Trygve flyttet sammen første gang hadde vi virkelig dårlig råd. Vi lånte og fikk ting og det var et sammensurium av alt mulig rart. Jeg renser ganske ofte blant saker, klær og pynteting. Sakte men sikkert har alt vi eier gjennom årene blitt byttet ut mot saker vi virkelig liker eller har kjøpt selv fordi vi trenger det. Prosessen foregår fortsatt, men nå synes jeg absolutt at det begynner å ligne noe. Vi har ikke mye saker som bare ligger lagret et sted. Det som virkelig hjalp på her var flytten fra gamlehuset til Huset ved stranden. Plutselig MÅ man kaste, selge og gi bort MYE. 

Stikkord; kjøp ikke masse nytt, rens blant tingene og vær tøff, ta vare kun på det du virkelig er glad i.

En annen ting jeg også har gjort de siste årene er at jeg har kastet prosjekter som jeg innser at det aldri kommer til å bli noe av. Det kan være en gammel stol som skal males, en ramme som skal repareres, en lampefot som jeg aldri finner en passende skjerm til. Jeg har rett og slett gitt opp en del prosjekter som har stått hjemme hos oss i mange år. Noen ganger må man være ærlig med seg selv og erkjenne at det aldri kommer til å bli gjort.

Kast prosjekter som tar opp plass og som aldri blir gjennomførte.

Når det gjelder oppbevaring så jobber vi med å finne ideer til oppbevaring for alt. Jeg har f. eks. satt inn et gammel lite loppisskap på kjøkkenet. Jeg malte det utvendig og innvendig før barna fikk hver sin hylle. I stedet for at det ligger papirer, blokker, bøker og penner over hele kjøkkenet hver kveld, putter jeg det bare inn i skapet. De er ganske flinke selve også til å rydde tilbake.

Vi har en STOR kurv i stua hvor vi legger puter og pledd som ikke brukes. Vi har også en kurv i gangen hvor barna kan legge badetøy, sykkelhjelmer, baller, skøyter og jeg har vekter og en strikk der som jeg bruker til trening. Det ser jo litt rotete ut i kurven siden man ser alle tingene der, men alternativet er verre. Da hadde hjelmer og annet vært spredd utover gulvet. Kan man ikke få det perfekt får man velge det beste alternativet. 😁 

I gangen har vi også satt opp en lang knaggrekke med kraftige kroker som barna kan bruke til sekker og jakker. I lille gangen har vi satt inn et skoskap fra Ikea og når vi renoverte huset bygget vi inn tre skap i våre to ganger. Jeg kjøpte også nylig et skap på Home & Cottage. Skapet var litt av et spontankjøp, men grunnen var ikke spontan. Vi trengte oppbevaring til gavepapir, kontorutstyr, symaskin, bursdagsstæsj og annet inne på vårt gjesterom/kontor. Skapet var perfekt og rommer masse. 

Tenk nøye igjennom hva slags oppbevaring som trengs. Kan man ikke få det perfekt får man velge det beste alternativet.

Kurver, skap og knaggrekker for barnas utstyr. Viktig at de selv rekker opp til knaggene.

Jeg har begynt på alvor med å lære barna og rydde også. Bertil på 8 har jeg maset på en stund, Lisa på 5 har jeg begynt med nå. De må blant annet ta med tallerken til kjøkkenbenken, de må rydde lekene sine etter seg og legge skittentøyet i kurven på vaskerommet. Jeg sier til dem at det er bedre at alle hjelper til litt enn at to skal gjøre alt for alle fire. Da blir mamma og pappa slitne og sure. 😅

Helt til sist så vil jeg også nevne vårt skafferi/spiskammer som er helt fantastisk. Trygve har bygget som vanlig og det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Jeg forstår jo at det ikke er mulig å sette inn/bygge det i et hvert hus, men hvis man har muligheten så anbefaler jeg det sterkt! Plutselig har man et sted hvor man kan ha alle de fine tingene, boksene, bollene og de kommer til syne også. 

Det aller beste er nok likevel at man ser alt man har så godt, det er så oversiktlig og også barna kan hente det de trenger. Deres ting har vi plassert på nederste hylle slik at de f. eks. kan hente frokostblanding selv. Jeg tenker at det går an å lage seg et skafferi av et skap på kjøkkenet, hvis man ikke har muligheten til et eget rom. Man kan helle over nøtter og annet på glass, knekkebrød i fine bokser og sortere det oversiktlig. 

Oi, dette ble et langt innlegg. Kanskje merkes at jeg er glad i å organisere? 
Vil gjerne høre om du fikk noe ut av dette og kom gjerne med tips du også! 

Vi blogges! 

6 kommentarer:

 1. Jeg rydder også nesten kontinuerlig selv om vi bare er to i huset. Det er alltid noe som kan organiseres bedre. Samtidig så er jeg skippertaksmenneske og har ikke noe problem med å lese en bok selv om det står oppvask på benken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, man forbedrer jo hele tiden. God egenskap å kunne slappe av til tross for rot Åshild. Koser meg dog aller mest når huset er svinet! Hehe. /Jessica

   Slett
 2. TUSEN 💕 takk for mange bra tips!! Litt av problemet her i huset er nok at vi ikke har gode nok systemer for hva som skal ligge hvor. Og at det er nok plass til ting som feks sykkelhjelmer.. jeg synes ikke jeg kjøper for mye stæsj/ting, men det er heller klær og utstyr barna trenger som tar plass. Også blir de jo størrse nå, så jakker og dresser tar mer plass på knaggene. Jeg må også bli flinkere til å kvitte meg med ting vi/barna ikke bruker lenger. Også har jeg tenkt lenge at vi må få opp knagger så barna kan henge opp jakka selv (og ikke slenge den på krakken 😳😊). Vil du vise store kurver, og kraftig knaggrekke som dere har? Kjenner jeg vil prioritere tiden til å få mer orden nå! Tusen takk for inspirasjon og innspill 😊 klem Anna

  SvarSlett
 3. Hei Anna! Det blir mye utstyr og greier med barna ja, helt klart. Knaggrekken har jeg linket til i innlegget over her, hvor jeg skriver om knaggrekker. Den er fra Skeidar og den klarer virkelig å ta mye på hver knagg! Mye dresser og jakker her også! Den store kurven i stua kan du se i dette innlegget: http://www.ekteinterior.com/2016/09/et-slags-bokskap.html Kurven i gangen skal jeg ta bilde av fremover. Lykke til! Er så moro når ting kommer på plass, det er da det blir fint og man kan pynte. :) /Jessica

  SvarSlett
 4. Takk, nå så jeg knaggrekken! Jeg kikka på nettsiden til Skeidar, men kunne ikke finne den nå. Fant kun enkeltknagg til 99 kr pr stk. Det ser ut som dere har ei knaggrekke som «henger sammen». Ja, enig. Gøy når ting kommer på plass, OGnår ging har fast plass! Mye enklere for alle å holde orden. Igjen - Tusen takk for tips 😊 Anna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anna. Det er den type knaggen som det nå bare finnes enkeltvis av på Skeidar ja. Sjekket nå. Vår er en hel knaggrekke ja. Kanskje kommer den inn igjen? Så gøy å skrive om organisering mm. :) Ha en fin uke! /Jessica

   Slett