10. februar 2019

Huset ved stranden 20Siste finishen ute! 
Drømmen om Hamptonsstil blir virkelighet! Her er utgangspunktet og kledningen som skal byttes ut. Vi har gjort ferdig alle de andre veggene, men ville ha noe annerledes på to av veggene slik at huset ikke ble helt hvitt og glatt. Har alltid likt shingelkledningen som ofte er på sommerhusene i Hamptons. Vi bestemte oss for vår egen versjon som er litt mer tilpasset vårt vinterklima.
Vi gjorde som på de andre veggene og strippet de ned, lektet ut og etterisolerte veggen.
Så var det på med ny vindtetting og sløyfer.
Lektene settes vannrett. Hvor tett de skal plasseres avhenger av hvor lange du vil at "shinglene" skal være. Og så må det beregnes slik at de blir like lange hele veien. I vårt tilfelle gikk vi for ca 30 cm.
Vi valgte å bruke sibirsk lerk. Panelene kappes i lengder som går over to lekter + 5 cm. Det blir mange hundre plankebiter!
Begynn nederst. Nederste lekten må fores ut litt ekstra for at man skal få samme vinkelen på shinglene. Neste rad overlapper halvparten av den under, og hver planke overlapper skjøten mellom de under. Det gjør ikke noe om det er litt gliper mellom bordene. Det er en del av stilen.

Med sibirsk lerk må det brukes syrefaste skruer som ikke reagerer med treverket. 
Når man planlegger lektene bør man også danne seg et bilde av hvordan det blir over og under vinduene slik at man får et helhetlig bilde. Her kan man se fra siden hvordan det er bygget opp.
Veggen er ferdig kledd. Siden den sibirske lerken i utgangspunktet ikke trenger noen behandling, kunne vi latt være å behandle den. Den ville bli litt gråere med tiden. Men vi har sett mange hus der panelene har blitt ujevnt aldret fordi noen deler er beskyttet mot regn og andre ikke.
Vi valgte å behandle med jernvitrol. Enkelt å pensle på og noe man bare behøver å gjøre en gang. Det ser først litt grønt ut, men etter et år så blir det mye gråere.
Vinduene rammet vi inn i hvitt med aluminiumsbeslag for å matche takrenner. Det blir litt mer jobb enn ellers å ramme inn vinduene siden man må kappe til endebord som følger strukturen på veggen, men resultatet ble fint!
Veggen er ferdig og til og med fått plantet litt blomster som du nok har sett i andre innlegg. (Min drøm om et skikkelig cottage-bed :) Akkurat nå er veggen veldig mørk, men blir lysere/gråere med tiden. Det er ganske mye jobb å velge denne løsningen, og det går med dobbelt så mye kledning som andre løsninger, men vi er fornøyde. Så er det vedlikeholdsfritt akkurat som resten av fasaden!


Overtagelse, planlegging, hverdag, riving, oppbygging, stilendring, modernisering og innflytting. 
Bli med på reisen! :)

Her kan du lese Huset ved stranden 19, ny fasade.

Her kan du lese Huset ved stranden 21, vi bygger vaskerom!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar