6. september 2020

Dyrke i krukker


Hei!

Jeg tenkte dele med meg av hva jeg har hatt av spiselige vekster i krukker i det siste. Jeg merker at plantene er litt på hell her, men de leverer fortsatt. Jeg har knipset bilder rundt på uteplassen av det jeg har der av krukker nå.

Først litt generelt om hvordan jeg planter og steller i krukker; jeg har alltid lecakuler i bunnen. Kanskje cirka en tredjedel leca og to tredjedeler jord over. Før brukte jeg småstein også, men det gjør jeg nesten aldri lenger. Pottene blir så tunge. Se gjerne mitt strømpebuksetips sammen med leca her

Jeg vanner ofte. Hver kveld når det er skikkelig sommer. Næring cirka en gang i uken eller når jeg husker. 😊  Jeg pleier bare å kjøpe en plantenæring i plastflaske på vanlig matbutikk. Den skal blandes med vann og da vanner jeg med næringen den gangen isteden. 

Persillen har vært fin gjennom hele sommeren og tro det eller ei så er det en persille kjøpt som urteplante i butikk. Jeg har hørt så mange ganger at de plantene man kjøper på matbutikk ikke går å plante, men det stemmer ikke i det hele tatt. Både denne persillen og en gressløk plantet jeg tidligere i sommer og de har vært fine og grønne i flere måneder. Tips!

Den grønne paprikaen som er blitt så fin må vi spise straks. Jeg trodde nok det var chili jeg hadde plantet. 😂 Paprika er jeg ikke så veldig interessert i, så neste år blir det nok chili i krukke. Det synes jeg er kult og så godt til matlagingen. Jeg har hatt disse plantene oppe på grillvogna i hele sommer, da får ikke rådyrene tak i dem. 
Tomatplante som har levert mye tomater, men som nå er på hell. Denne kjøpte jeg som ferdig plante og det tror jeg at jeg gjør neste år også. Samme med chili. Tomatplanter renser jeg ganske mye underveis for at de skal produsere mye grønnsaker. Jeg plukker vekk unødvendige blader og sideskudd. Noen ganger blir det så utrolig mye blader på en plante slik at sollyset nesten ikke når frem til tomatene. 

Bønner er flotte planter. De kan man innrede uteplassen med, men den skal nok helst stå lunt mot en vegg. Denne typen blir nesten to meter høy.
Så gøy å plukke inn masse bønner og det kommer fort nye på planten. Tips! Smør i panne, fres bønnene litt og på med litt flaksalt. Klart.
Kan anbefale denne. 
Dette ser jo litt komisk ut, men det er jeg som i hui og hast plantet masse settløk. Etter å ha prøvd meg på å så løk i våres, fikk jeg tips om at man skal bruke settløk for å få noe som helst avling. Jeg fikk lete som en gal fordi jeg var så sent ut, men fant til slutt på salg på Felleskjøpet og fylte opp alt jeg hadde av krukker. Neste år blir det settløk fra våren av. 

Et tips jeg har lært er å sette løken ganske tett, de tåler det. Og de trenger faktisk en del vann. Etter hvert har løken vokst seg større og vi har begynt å bruke den. 😀 Lengst inn er det store tomatplanter som endelig gir masse tomater. Dette er fra skudd jeg fikk av naboen.  
Jeg bruker støttepinner til tomatene, (høye og tynne har jeg kjøpt på Plantasjen) og surrer de fast med plastet ståltråd man bruker til poser på kjøkkenet.

Jeg hadde med en stor kasse med tomater til naboen da kjøkkenet på jobben min måtte stenge i mars på grunn av corona. Hun sådde frø av de tomatene og dette er plantene som har vokst seg store. Det har blitt til at vi kaller de coronatomatene...

Håper du fikk noen tips ut av dette, ønsker deg en super søndag!


⤗ Følg meg gjerne på Instagram: @ekte_interior 
 


4 kommentarer:

 1. Tusen takk for et supert innlegg med masse tips! Dette har jeg lyst til å prøve 🤩 Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du fikk noen tips ut av dette Hanne! :) /Jessica

   Slett
 2. Hva dyrker du forresten jordbær i? Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jordbær har jeg i en av pallekarmene ved siden av uteplassen.😊

   Slett