30. mai 2016

Huset ved stranden 7

Endelig på tide å få inn nye vinduer! 


Men før selve jobben med å installere dem er det mange ting som skal avgjøres. Dette er ikke en guide utarbeidet av proffe, men våre erfaringer i prosessen av valg av vinduer.

Pris?

Veil. prisliste er det gått inflasjon på. Enkelte produsenter reklamerer med rabatt på 50%.  Forvent store rabatter i forhold til prislistene. Det som er helt sikkert er at veiledende priser er villedende! Det viste seg også å være nesten umulig å sammenlikne tilbud siden det var snakk om epler og pærer...

U-verdi?

Lavere er bedre.
Dagens standard er U-verdi på 1,2 - 0,8. Dette får man kun med 3-lags glass. Gjennomgående sprosser påvirker U-verdi i negativ retning. Skal man bytte vinduer i et eldre hus så kan det være at 2-lags glass funker. Men med tanke på jobben det er å bytte vinduer og den lille kostnaden det er å oppgradere til 3-lags så er det verdt det. Det kan jo hende at veggene skal etterisoleres senere. Da er det dumt at nye vinduer skal være den begrensede faktoren.

Hva betyr det i praksis?

Ta utgangspunkt i standard 2-lags isolerglass vindu på 130x130 cm fra 70-tallet. En vinterdag med 6 minusgrader ute og ønsket temperatur inne på 20 grader C. Dette vinduet slipper da ut varme tilsvarende en 60 watts lyspære. I vårt hus tilsvarer det det samme som å la en panelovn på 1000 watt gå kontinuerlig. I tillegg kommer lyd og komfortaspektene.

Materialvalg?

Det vanligste er at vinduene er produsert i tre. De fleste produsentene hevder at det er snakk om utvalgt sentvoksende furu. Fint skal det være. Tar man en titt på det som er utstilt hos byggvareforhandlerne så ser man at de billigste har elendig finish. Så tilbyr de fleste å få trevinduene kledd med aluminium for mer vedlikeholdsfri fasade. Alternativt kan man få vinduer produsert i aluminium eller PVC tvers igjennom. 

Trygve og jeg hadde litt forskjellig fokus. Jeg var nok mer opptatt av det estetiske og han av det tekniske. Jeg var blant annet bestemt på at sprossene skulle være gjennomgående og at vinduene ikke skulle oppfattes som noe som passet i et offentlig bygg. Trygve ville ha de vedlikeholdsfrie og maks lyd og varmeisolasjon. 
Her er et par vinduer blokket og isolert midlertidig. Her skal vi bygge på slik at denne ytterveggen blir en innervegg etterhvert. Liten gang, vaskerom (som vi ikke har i dag!) og kontor/gjesterom skal det bli.
                                   


                                                               

Vi opparbeidet oss en doktorgrad i brosjyrelesing og hadde en haug av studieturer til alt av byggvarehus for å se på vinduer. På "bygg reis deg" messa på Lillestrøm var Magnorvinduet. De tikket alle boksene

Disse vinduene har en genial oppbygging bestående av 3 lag:
Ytterst er det en vedlikeholdsfri overflate av aluminium.
I midten er det en kjerne av av stabile komposittmaterialer som bryter kuldebroen og er helt stabilt uavhengig av temperatur. 
Innerdelen er av tre slik vi er vant til og gir en lun og god følelse.

Magnorvinduet har 60 års garanti! I verste fall behøver vi ikke bytte vinduer før vi er 100 år gamle!
Alle vinduer og dører skal byttes ut. Her er et eksemplar lekkert dekorert av 70-tallets skodder. Mangler bare kjerrehjul og hestesko som veggpynt, forresten det er på forsiden.
Endelig! De nye vinduene kommer! Har sagt det før, men det er merkelig hva man kan bli opprømt over! 
Her ser man konstruksjonen. Ytterst aluminium, det grå er kompostittmateriale og innerst trekonstruksjon.
Mamma og pappa kom på besøk fra Sverige. Pappa hjalp til med å bytte vinduer og mamma var barnevakt. Hun og barna kom med ferdigstekte pølser som ble varmet i vaffeljernet.
Ut med de gamle. Her er et juledekorert eksemplar fjernet. Trygve pyntet så fint til jul med en sprayboks...
Disse skal ut. De nye vinduene får gjennomgående sprosser. 
3 vinduer på plass. Neste er det over kjøkkenøya.
Dette bildet ser jo rent forj.... ut, men det er jo faktisk sånn jeg har sett ut. Hahaha! Trygve vil veldig gjerne ha dette bildet. Selvfølgelig. Jeg frøs veldig på huset denne dagen og lånte Trygves byggejakke. Han mente absolutt jeg så ut som et tyttebær med to sorte stilker og marshmallowstøfler. 
De samme vinduene fra utsiden. Alt av kledning skal fjernes og hele huset etterisoleres etterhvert. Fasaden blir helt annerledes og da vil vinduene komme helt til sin rett. 
Og en gang til fra innsiden. Vi har valgt å kjøre listeløst rundt alle vinduene. Det er en egen historie. Skal komme tilbake til hvordan vi løste det etterhvert.
Bytting av vinduer er en enkel og veldig tilfredsstillende jobb. De nye vinduene er mye tyngre enn de gamle. Det har tydeligvis skjedd en del på 40 år.Flere av disse vinduene var så morkne at de ikke kunne åpnes. Da vi tok de ut gikk de i oppløsning i karmene så de var overmodne for utbytting. Vinduer fra 60- og 70-tallet inneholder dessuten ofte PCB. Dette ble brukt i limet mellom glassene fordi det har en god og stabil isolerende evne. Dette ble forbudt i 1980 i Norge. Importerte vinduer kan inneholde PCB etter dette. 

Grunnen til forbudet er at det er kreftfremkallende og kan gi skade på nervesystemet etc. 
Det er mange som har vinduer installert med PCB lim, men det er visstnok ikke helseskadelig så lenge de er montert og i bruk. Når de skal kastes derimot så regnes det som farlig avfall.
Vinduene ble fjernet og vi forsøkte å beholde kledning og vannbrett så inntakt som mulig. Alt skal byttes ut, men det må gjøre jobben i noen måneder fram til vi tar tak i fasaden.
Barna har fått hvert sitt nye vindu.
Gammelt og nytt. Det er allerede merkbart lunere inne selv om huset er en byggeplass. Neste gang skal veggene inne gjøres ferdige!

Overtagelse, planlegging, hverdag, riving, oppbygging, stilendring, modernisering og innflytting. Bli med på reisen! :)

Her kan du lese Huset ved stranden 8.

Her kan du lese Huset ved stranden 1.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar