2. mai 2016

Huset ved stranden 6

Et blankt lerret!



Det er litt vanskelig å få presentert ting i helt kronologisk rekkefølge siden det nå skjer så mye på en gang, men jeg skal ihvertfall prøve å ta med hovedelementene. 

Her er vi i en fase hvor det koker over av oppgaver som skal løses, valg som skal taes og materialvalg og rekkefølge på ting som skal bestemmes. Trygve lå mye våken på nettene og tenkte på løsninger. Det er nå vi legger ned grunnarbeidet for alt det skjulte av elektrisk og vann. Siden vi har revet ut absolutt alt av vann og el så må vi begynne på nytt. 

Alle rør skjules i tak og vegger. Det er nå vi må bestemme oss for hvor stikkontakter, lysbrytere termostater, utelys, vannkraner etc. skal være. Når gipsen kommer på veggene er det for sent!





Det viktigeste først. Få inn litt varme. Etter å ha jobbet i kulden i et mildt sagt dårlig inneklima av isolasjonsstøv, kattepiss og andre odører, så var det deilig å få tettet huset innvendig med fuktsperre. Man skal ikke varme huset før det er fuktsperret slik at ikke fuktig luft trekker inn i materialene.

Den gamle fuktsperren var mild sagt i elendig forfatning. Store hull, sprekker og glipper overalt så den var bare å kassere. Det var nok ikke så farlig den gang så lenge huset var så dårlig isolert som det var og bare hadde naturlig ventilasjon. Nå som vi oppgraderer til dagens standard blir man helt paranoid av å lese om dette temaet. Man får følelsen av at huset råtner av et nålestikk i plasten...






Dagens plast er mye kraftigere og aldringsbestandig. Fuktsperreteip i alle skjøter. Hver eneste antydning til hull skal lappes. Plasten limes til betonggulvet med lim. 




Så var det neste avgjørelse. Hvor mye skal vi lekte ned taket? Vi går for helsparklet gipstak og downlights, men vi vil ikke at dette skal gå ut over takhøyden. Vi vill ihvertfall ikke ha lavere takhøyde enn 2,4 meter. Og helst høyere...

Vi fartet rundt og målte takhøyde hos venner og famile til sammenlikning. Vi kom frem til at det mest fornuftige er å lekte ned med 5 centimeter. Det passer perfekt til spotkassene og gir oss takhøyde på nøyaktig 2,4 meter. 




Nå begynner det å dukke opp varer! Her kommer downlights og spotkasser. Alt er spennende og eskene må åpnes med en gang! Moro med nye ting etter å ha lempet ut gammelt i flere måneder.




Lisa gikk rundt og spurte hvorfor babyer skulle ligge i taket. Vi skjønte ikke hva hun mente...

Til slutt gikk det opp for oss at hun mente spotkassene. Av en eller annen grunn ga disse henne assosiasjoner til babysenger og stellebord! :)




Spotkassene på plass! Vi har brukt spotkasser fra SG. Disse heter Multibox Tek. Sammentrekkbare og i flammehemmende halogenfritt polypropylen. Disse er skikkelig robuste selv når man trekker de helt ut. Det er det ikke alle som er. Trygve sammenliknet med noen i en annen butikk og de bøyde seg på midten når man trakk de ut og materialet var mye tynnere. Rart hva man kan nerde over.

Vi har valgt downlights i hele huset. Det er en egen vitenskap bak plasseringen av disse og hvert rom har ulike behov og krav. Du finner mye bra informasjon rom for rom, hos SG. HER.




Kabel ferdig trukket. Bare å borre hull når taket er ferdig. 




Nye innervegger! Etter at taket er lektet ned kom innerveggene opp. Her gjorde vi også om en del. Vi makset ut soverom og bad så godt det lot seg gjøre.




    Et koselig barnerom...




Nedlekting gir mulighet for å plassere all elektro på innsiden av fuktsperren.





På kjøkkenet. Alle yttervegger er lektet ut. Spikerslag til underskap. Bokser til stikkontakter og vifte på plass. 




Litt kaotisk stadium dette... Det elektriske er et tema for seg selv hva angår regler.  

Visste du at du må ha minimum 6 stikkontakter under TV:en? Eller hva med minimum 4 ved spiseplassen? 

Dette tar en elektriker seg vanligvis av, men vi har satt opp bokser og trukket kabler selv. Alt vil bli ettergått og sjekket av elektriker før vi lukker. Selve tilkoblingene overlater vi til proffene.




Highway to el... Det blir mange kilometer med rør. 

I neste runde skjer det saker. Da skal vinduene byttes ut!


Overtagelse, planlegging, gjennomføring, hverdag, rivingoppbygging, stilendring, modernisering og innflytting. Bli med på reisen! :)


Les hele serien om "Huset ved stranden".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar