3. april 2016

Huset ved stranden 5


Makan til rør! ;)
Nå er huset kun et eneste stort rom etter at alle innervegger er revet, veggplater, tak, alt av elektrisk og vannrør er kastet ut. Vi trodde at vi hadde et blankt lerret å starte med, så feil kan man ta. Det viste seg at vi måtte enda litt dypere...

Et av problemene vi måtte løse var at hovedvannrøret var skrøpelig og måtte byttes ut. Dette lå nedstøpt i gulvet. Gulvet var fullt av nedstøpte varmekabler som fungerte. 

Skulle vi redde varmekablene og legge vannrøret opp over loftet? Svaret ble nei. 

Vi bestemte oss for å bytte ut alt av vann helt ut til offentlig tilkopling slik at vi kan bli gamle i dette huset vel vitende om at alt er moderne og nytt. (Det er jo kjekt at det er et en etasjes hus også slik at vi kan rulle hverandre rundt etter hvert, sier Trygve... ;) Dette medførte at gulv måtte kappes opp og varmekabler ofres.

Masse jobb, men det ga også muligheter. Nå kunne vi plassere vann og sluk hvor vi ville!
Hva er det sorte som stikker ned fra taket? Vi kommer tilbake til det...


Verktøy er halve jobben. Bertil på 5 år syntes pappa så ut som noe fra Skylanders.


Kjøkkengulvet først. Sporet i gulvet er der hovedvannledningen skal legges. Vinkelsliper mot betong gir mildt sagt redusert sikt. Ser ut som i rushtrafikken i Beijing. Vi leide først en stor sag med vanntilkobling som hindrer støv, men selve sagen var for svak! En kompis av Trygve hadde en stor vinkelsliper som gjorde jobben. Takk for lånet Kenneth.


Støvtåken har lagt seg. Her er rennen fra kjøkkenet klar for nye rør.
Fra kjøkkenet og mot badet. Sjekk den ensomme stikkontakten. Forsiktig kappet rund i rivingsprosessen. Eneste strømmen som er igjen i hele huset.


Bertil og Lisa innom og inspiserer grunnarbeidet før det signeres av.
Ser bra ut. Rent og fint hele veien ned. 

Så var det badet. Her gikk det med mange kalorier i tankearbeid. Vi visste ikke hva slags rør som var brukt under gulvet. De hvite var det eneste synlige og ble underkjent av rørleggeren. Vi ble ganske så fornøyde da vi så at det var oransje rør under  gulvet. Det er jo det som blir brukt i dag og holder i 100 år! Vi var fornøyde med egen innsats etter å ha kappet, pigget og gravd fram rørene slik at rørleggeren hadde frie tøyler.

Det viste seg at de rørene vi var så fornøyde med ikke var gull som vi hadde trodd. Rørleggeren kunne informere om at det i en periode over noen få år på 70-tallet var en skepsis til den nymotens koplinger med gummiforinger vi bruker i dag. De valgte heller å lime skjøtene, noe som gjør det helt umulig å ta det fra hverandre. Gjett når dette huset ble satt opp...
Ok. Da var det bare å spenne opp Grorudpalmen, tre på seg One-piecen og starte opp pigghammeren igjen. Vi bestemte oss for å begynne på nytt også her etter at mange faktorer var gått igjennom:


Etter noen våkne netter med tegning, grubling og planlegging kom vi fram til en rominndeling som ga oss større bad og større soverom. Da plasseringen av veggene var bestemt kunne vi gå løs på baderomsgulvet igjen. 

Fra før av var gulvet på badet høyere enn resten av huset. Siden taket må lektes ned og nye kabler må legges på badet så vil det gå utover takhøyde. Ved å pigge opp alt kunne vi støpe det nye gulvet 5 cm lavere enn det opprinnelige.Da var det bare å bære ut gammel betong, armering og varmekabler. Og jeg må si, den type jobb liker jeg. Kroppsarbeid der det bare er å kjøre på. Tankene svever i vei mens man bruker opp all energi og får ut all frustrasjon av kroppen. Deilig. Natten etter denne jobben sov jeg godt. :)


Under betongen var det ca 1 meter med Lecakuler. Det gir god isolasjon og drenering og er lett å skuffe opp, men det raser ned like fort! Vi ville bytte ut rørene helt ut av huset og på det dypeste lå de 2 meter ned.

Nå var det klart for rørleggeren.


Rørleggeren har byttet ut alt og vi har tettet igjen. Nå er alt av vann og kloakk nytt og fresht! 

Forberedelser til støping av nytt gulv. Et lag med isopor på toppen av en meter med Lecakuler.

Dusjhjørnet blir støpt separat. Lettere å få fint fall. Resten av gulvet har fått armering.

Varmekabler er lagt ut. Et lite regnestykke som må gjøres først. Det anbefales å ha 100-120 watt pr. kvadratmeter på bad så første bud er å bruke en kabel som er lang nok. Så må man regne senteravstanden mellom slyngene slik at man får jevn varme over hele gulvet. Vi endte opp med en senteravstand på 7,5 centimeter. Vi har spart noen meter slik at det blir varme i dusjhjørnet også.Det gikk med 300 strips på 9 kvadratmeter. Husk å legge ned rør til gulvføleren og jord til armeringen.

Klar for betong! Øhhh eller ikke... Kan vel si helt ærlig at det blir noe morsommere å sette opp kjøkken og velge farge til veggene.
Betongen kom med pumpebil. Sjåføren hadde gjort dette mange ganger før. Han viste oss hvordan man "disset" betongen med en "amerikaner".  Lurer på hva de kaller denne teknikken i USA...

Denne amerikaneren ble skrudd sammen på 5 minutter og kostet 20 kroner. Man kan også kjøpe den i byggevarehandelen for den nette sum av 4900. Ja det er sant!Rennene vi kappet til de nye rørene ble også fylt.


Her ser man ferdig støpt høyde lavere enn de andre gulvene. Da har vi tatt høyde for fall og fliser slik høydeforskjell mellom terskel og sluk blir riktig.
Etter å ha ligget tildekket med plast og holdt vått i en uke så var herdingen klar. Jeg måtte ned å vanne ved huset hver dag. Ikke blomstene, men gulvet! Resultatet ble veldig bra!
Så var det gulvene i resten av huset. Som nevnt tidligere så er det betonggulv i hele huset som var dekket av nålefilt. En skikkelig drittjobb å få fjernet og det etterlot seg et belegg av lim, lo og annen moro. 

I vindfanget lå det gulvbelegg som vi ikke klarte å få løsnet. Slik ser betonggulvet ut i nærbilde. Alt satt fast. Gikk ikke å koste på en gang.
Løsningen ble å leie en gulvsliper. Denne gnagde bort gulvbelegg, fliserester og lim. Ikke like lett som å støvsuge. 150kvm tok 12 timer. Bra jobbet Trygve! :)

Maskinen skulle i utgangspunktet kunne jobbe på vått gulv slik at man slipper støvet, men det ble bare en søle av gummi og umulig å se hvor man hadde vært. Ble nødt til å gjøre det på tørre gulv. Resultatet var en ny runde med nedstøving.

Røykskyene står ut av vinduene!
Det er mye gammel moro som skal bort.
Gulvene er endelig klare for undergulv, varmefolie etc. Herfra og ut håper jeg vi kan ha et litt sunnere inneklima å jobbe i. Fremover deler vi opp rom, bytter ut det elektriske og gjør klart til gips. 

Overtagelse, planlegging, gjennomføring, hverdag, riving, oppbygging, stilendring, modernisering og innflytting. Bli med på reisen! :)

Her kan du lese "Huset ved stranden 6".
Her kan du lese Huset ved stranden 4.


10 kommentarer:

 1. Fantastisk jobba! Dere er rå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fantastisk kommentar! Blir veldig glad for tilbakemeldinger som dette! :))

   Slett
 2. Maken til ståpå vilje! Heia,Heia!
  Jeg gleder meg til å se fortsettelsen.
  Vh.Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du gjør det og tusen takk AM! Vi holder på så lenge vi orker. ;) (Blir morsommere og morsommere nå.)

   Slett
 3. Så spennende :) Vi gjorde det samme da vi restaurerte vårt hus for 8 år siden. Mye arbeid, men du verden hvor fornøyd man blir :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer til vel gjennomført Lisbeth! Javisst blir man fornøyd, man bygger drømmehuset. :) Utrolig nok har vi jo gjort det en gang tidligere. Men nå er det siste gang. Garantert. ;) http://www.ekteinterior.com/2011/05/huset-restaureringen-del-1-kjpet.html

   Slett
 4. Wow! Jeg er mektig imponert, og det er så gøy å følge prosessen! Gleder meg til fortsettelsen. Vennlig hilsen Christine

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for heiarop Christine! Og så fantastisk at noen vil lese om jobben vi gjør, det gjør det bare enda morsommere og givende! :)

   Slett
 5. jeg hadde gått glipp av dette innlegget. Veldig imponerende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Åshild! Når jeg så på dette innlegget nå så skjønner jeg ikke hvordan vi orket. ;)

   Slett