11. februar 2018

Huset ved stranden 16Endelig klart for kjøkken! Det er mye man skal tenke på når man skal planlegge kjøkken. 
Planleggingen må jo nesten være på plass før man begynner på vegger slik at man får stikkontakter der man vil ha de. Det er jo f. eks. ikke noe moro å finne ut at ledningen til kaffemaskinen må ligge over halve kjøkkenbenken for å nå til nærmeste kontakt. Trikset er å ha mange stikkontakter. 

Platetopp krever også  en større og separat sikring og tykkere ledninger. Vi valgte å legge opp separate kurser til kjøleskap, fryser, oppvaskmaskiner og komfyr for å slippe at sikringen ikke skal gå når det er full fres på kjøkkenet. Ikke noe moro at fryseren slås av hvis det er feil på noe annet på kjøkkenet hvis man er borte heller...

Plassering av viften bør også planlegges. Jo flere bøy man må ha på avtrekksrøret, jo dårligere sug og jo mere støy får man.

Vi måtte gjøre litt research når det gjelder plassering av skapene også. Man skal ha en arbeidstrekant mellom kjøleskap, komfyr og vask for å skape et praktisk kjøkken. Det fikk vi til ved å pigge opp gulvet og legge nye vann og avløpsrør til vasken.

Så er det greit å tenke på at man ofte er flere på kjøkkenet samtidig. Da er det greit å ha plass til å gå forbi hverandre uten at det føles for trangt. Skuffer og skapdører bør kunne åpnes på motsatte sider uten å treffe hverandre og fortsatt vil man ha plass til å gå forbi.
Montering av kjøkkenstammer igang. Vi gikk for IKEA. Selve stammene er jo like uansett hvilken leverandør man velger, og hengsler og skinner ser ut til å komme fra samme fabrikk med forskjellig navn trykket på. Benkeplater og fronter er det mye større kvalitetsforskjell på.
Endelig plassering av skapstammer er gjort. Vinduet måtte flyttes litt til siden og opp for at det skulle være i senter og ikke være lavere enn kjøkkenbenken. 

Jeg har lenge drømt om en "in frame" look på innredningen. Når vi nå skulle gjøre dette for andre gang, ville jeg gjøre det ordentlig. Vi diskuterte saken og Trygve måtte konstruere litt. ;)
De trehvite listene skal etterhvert gå flush med skuffer og skap. Disse listene malte vi i samme farge som kjøkkenfrontene.
På den ene siden av kjøkkenhalvøya ville vi ha åpne hyller litt trukket inn slik at man kan sitte der på barkrakker. Vi brukte hyller fra ikea som vi skrudde sammen og monterte til resten av kjøkkeninnredningen. Så malte vi de i samme farge som kjøkkenfrontene.
Grovarbeidet er gjort. Alt er plassert der det skal være og skrudd sammen. Listene mellom modulene er malte. Jeg tror jeg gikk over med i hvert fall tre strøk (om ikke mer) på både spesialsnekrede hyller og lister. 

Når det gjelder høyde på arbeidsbenker så har dette forandret seg med årene. Dagens standard er vel 10 cm høyere enn på 70-tallet. Vi ville ikke ha for lav arbeidshøyde. Standard i dag er vel mellom 90 og 95 cm. Vi monterte alt med høyde 98 cm fordi vi trodde det skulle passe våre høyder, men det ble rett og slett feil. Alle beina måtte av og nye monteres. Vi endte opp med høyde 95 cm. 
Klart for gulvvarme! Det var varmekabler støpt ned i gulvet fra før av som virket, men de var jo nesten 40 år gamle og vi ville ikke ta sjansen på at de hadde lenge igjen. Vi valgte å legge Flexwatt varmefolie. Dette funker helt supert. Med de grønne isolermattene så blir nesten all varme sendt opp i gulvet og det blir varmt med en gang. 

Nedstøpte kabler må varme opp betongen rundt så effekten av temperaturjusteringer tar lang tid. Med varmefolie blir gulvet varmt nesten med en gang, og dag/nattsenking virker veldig bra!
Før det ferdige gulvet skal på plass legges et lag med fuktsperre over folien. 
Dette rommet er 80 kvm, så det var litt av en jobb!
Gulvet er snart på plass og det begynner å likne et hjem!

Vi valgte gulv fra Berry Alloc i serien Grand Avenue. Denne versjonen heter Champs Elysées. Plankene er dobbelt så brede og lange som vanlig parkett/laminat. Det passer veldig bra i store rom. Man får mindre spraggel med mindre skjøter. Gulvet ble kjøpt på Flisekompaniet. 

Dette gulvet var helt nytt fra Berry Alloc og Flisekompaniet sørget for at vi fikk dette levert lenge før noen andre kunne levere! Du kan lese mer om legging og selve gulvet i forrige artikkel.
Her ser du kortenden på kjøkkenhalvøya. Vi plasserte skapene slik at vi fikk en 15 cm stort mellomrom mellom skapene slik at vi kunne legge strøm og vann/kloakk mellom skapene. Så slipper vi å bruke skapplass under vasken til rør.
Benkeplaten er ankommet!

Vi var lenge i tvil om hva vi skulle velge her. Var inne på tanken å kjøre rustfritt stål, men slo det fra oss med tanke på riper. I det andre huset hadde vi eikeplater. Det er veldig fint, men det krever regelmessig oljing og er ikke et dødt materiale. Et annet alternativ var granitt.

Vi gikk til slutt for Silestone. Silestone er 94% kvarts bundet av en polymerblandning. 
Den er ekstremt ripebestandig, helt tett i motsetning til granitt, tåler alt av søl som vin og sitronsyre, tåler varme kjeler, vedlikeholdsfri og er antibakteriell. De var dessuten de eneste som kunne levere stort nok til kjøkkenøya.

Den kommer i tykkelser på 12,20 og 30 mm og flere overflatefinisher.
Vi gikk for den tykkeste i blank finish.

Men den er TUNG! Seks staute karer fra nabolaget måtte trommes sammen for å løfte den på plass.
Avtrekksvifte må man ha.

Vi ville ha den høyt oppe, langt fra maten, avtrekket skulle være effektivt og stillegående. Vår løsning ble å bygge en kasse integrert til vegg og tak.
Vi valgte vifte fra det danske selskapet Witt.
Den har separat motor som vi kunne plassere på loftet slik at vi unngår støy. Den har veldig bra kapasitet.
Kassen ble bygget i tre, kledd med gips og forsterket med gipshjørner.
Ferdig sparklet og pusset. Klar for maling.
Kortenden på kjøkkenhalvøya må pimpes opp. 
Denne ble kledd med finerplater og listverk som til slutt ble malt i kjøkkenets farge.
For et kaos det var på denne tiden. Bare sjekk hva som ligger på kjøkkenøya; perler, krone-is, gammel oppvask, drikkeflasker og sandaler. (!)
Stort sett ferdig. Innfelt stikkontakt/USB lader.
En design piece på kjøkkenet!

Servanten er fra Axor, Hansgrohes design serie. Denne heter Citterio Semi-pro.
Den er STOR. 64 cm høy. 
Det er en egen goodfeeling over denne. Den er så robust og forseggjort. Fantastisk godt fornøyd med denne!
Det ble to oppvaskmaskiner. 

Trygve skulle absolutt ha det. Han var lei av å plukke ut av maskinen. Målet hans var at vi i større grad skulle bruke de som skap, på den måten at vi plukker rene glass mm rett fra maskin til bordet. Og slik har det faktisk blitt i stor grad. Jeg erkjenner at jeg er veldig fornøyd med denne løsningen.

Frontene bestilte vi fra Kensapuu i Finland. De lager fronter på bestilling ut fra mål til alle kjøkkenleverandører. Hull til hengsler etc passet helt perfekt og finishen er veldig bra. Rask levering var det også. Kan varmt anbefale Kensapuu.
Vi gikk for modellen DUO, i fargen Moss.

Her har vi også fått på gulvlister rundt, malt i samme farge som frontene.
Flyttet inn og tatt kjøkkenet i bruk, men mangler fliser på veggen. 
Du kan lese mer og se video av denne prosessen HER.
Vi har valgt å ikke ha overskap og det funker veldig bra. Vi har også valgt å ha nesten bare skuffer. Det gir full kontroll på alt man har og mindre sjanse for at ting gjemmer seg innerst på nederste hylle.  
Vi hadde dessuten planlagt å bygge et separat skafferi/spiskammer.
Det begynner å bli ferdig. 
Og til dere som lurer på hvorfor dere ikke har fått se den andre siden av kjøkkenet...

Her er svaret! 😆😂
Makan til mye greier vi ble nødt til å stappe inn i ett hjørne.

Planen var klar, men vi var nødt til å flytte ut av vårt andre hus før vi rakk å begynne på tilbygget som skulle inneholde vaskerom og tv stue/gjesterom. 
Vi hadde derfor ikke eget vaskerom i ca et år. Derfor ble høyre hjørne på kjøkkenet litt Hillbilly.
Der vaskemaskin og tørketrommel står på dette bildet er det i dag dør ut til tilbygget. 
Mer om dette siden.

Her er det også blitt skafferi/spiskammer etter hvert. 
Trygve var imponert over hvor raskt jeg klarte å fylle disse hyllene...
Kokebøker, lys, vinflasker. Perfekt. 😏
Denne plassen ble akkurat slik jeg håpet på. Barna sitter ofte her og gjør lekser, 
og gjester finner det naturlig å slå seg ned ved øya.

Det er slitsomt å gjøre alt selv, men så mange muligheter til å få det akkurat slik man vil! 🔨🔩🔌🔧

Overtagelse, planlegging, hverdag, riving, oppbygging, stilendring, modernisering og innflytting
Bli med på reisen! :)

Her kan du lese "Huset ved stranden 15".


1 kommentar:

  1. Stilig kjøkken.. liker når det ikke er så mye overskap.. ;-)

    mvh
    Ronny
    www.LEDonline.no

    SvarSlett