30. august 2020

Gleder og erfaringer med kjøkkenhagen


Hei!

Jeg tenkte jeg skulle oppsummere litt hvordan det har vært å dyrke forskjellige grønnsaker i kjøkkenhagen. Det er kjekt for meg å se til neste år. (Man tror man skal huske det, men det gjør man ikke.) Og kjekt hvis det er noen av dere lesere som ikke har erfaringen selv.

Jeg er SÅ glad for at vi bygget den større kjøkkenhagen i år, den har gitt stor glede og jeg kommer helt klart til å fortsette å dyrke i den fremover. Se gjerne her hvordan vi bygget den og hvordan det så ut tidligere på den plassen.

På bildet over ser du litt av hva jeg har høstet i sommer. Jeg har også mine pallekarmer ved uteplassen, der  har jeg blant annet spinat.

Her skrev jeg tidlig på sesongen hva jeg har plantet i år.


Dette har jeg prøvd av grønnsaker i år og de kommer jeg ikke til å dyrke neste år:

- Kinesisk gressløk. En litt kraftigere type gressløk som skal smake av hvitløk. Veldig sein og også dårlig vekst. Vi fikk egentlig aldri testet den ordentlig, jeg gikk lei og plantet annet der i stedet. Jeg har plantet gressløk i et hjørne av bedet på forsiden av huset og det holder lenge for meg. Det blir etter hvert en stor og fin plante som kommer igjen år etter år.

Gulrøtter. De har grodd skikkelig hos oss og har vært kjempefine. Eneste grunnen til at jeg ikke kommer til så det neste år er at vi ikke bruker det noe særlig i matlaging. Ikke nok i alle fall. Jeg synes heller ikke at de jeg har plantet skiller seg nevneverdig fra kjøperøtter i smak. 

- Spinat. Den sår jeg fra frø som de andre grønnsakene og den blir fantastisk hos meg, det må jeg bare si. Jeg har sådd denne typen som heter Ny Zealandsk spinat over flere år og jeg liker den. Det som er problemet er nettopp det - at det bare er jeg som er skikkelig glad i den i familien. Det blir litt dumt. Mye bedre å så noe som alle spiser og som vi kan bruke masse av i matlagingen. Neste år blir det kun portulakk her, når jeg sår både portulakk og spinat i samme kassa blir det dessverre kun spinat.


Disse grønnsakene har jeg satt i år og kommer til å gjøre det samme neste år:

- Poteter. Ingen grønnsak fra butikken slår smaken og konsistensen av egne nypoteter. Fantastisk godt rett og slett! Det har spiret utrolig fint hos meg i år, det er første gangen jeg har hatt et helt potetland. Det kommer et helt eget innlegg om mine tips og erfaringer rundt dette, men det blir helt klart poteter neste år også.

- Løk. Når jeg alt for seint ble klar over at løk ikke bør såes fra frø, men dyrkes opp fra setteløk, da ble jeg hekta! Jeg fikk de i jorden litt for seint, men kommer til å være tidlig ute med alle typer løk neste år. Rødløk, hvit sallatløk, gul løk og alt jeg får tak i. Akkurat nå har jeg etterfylt kjøkkenhagen og masse krukker ut med setteløk og jeg håper jeg rekker å få litt størrelse på de før sesongen er helt over. Løk bruker vi så og så til alle måltider vi lager her hjemme.

- Bønner. De jeg dyrker er en type aspargesbønner og de blir kjempefine og gode i stor potte på terrassen. Eneste er at jeg skulle ønske de var på topp tidligere i sesongen. Håper jeg klarer å finne en måte for det neste år. 

Neste år blir det også som nevnt portulakk igjen, les gjerne mer om den fantastiske grønnsaken jeg har dyrket i flere år her.

Jeg kommer også til å plante sukkererter. Det har jeg hatt mange ganger før og nå har jeg lest meg opp på at det er en tidlig grønnsak og det er jo morsomt i seg selv, men den kan også da fungere som jorddekker for andre grønnsaker tidlig på våren.

Jeg er usikker på om jeg kommer til å så tomater fra frø igjen. Kanskje. Tomatplanten jeg kjøpte i våres har holdt seg så fint i år og levert fra første start. Gode tomater er det også. Hvorfor skal jeg da bruke sååå lang tid på å dyrke frem planter? Tror ikke jeg gjør det igjen. En annen ting er jo at noen tomater fra butikk kan være fantastisk gode, jeg ønsker å dyrke grønnsaker som er mye bedre fra egen hage!
Tror jeg har fått med meg alt av erfaringer nå. Her er litt bilder av hvordan det så ut i og ved kjøkkenhagen tidlig i våres.

Herlige gulrøtter på rekke og rad. Må jo si at jeg virkelig liker selve plantene, de er fine de.
Så godt med egne poteter, egen løk, egen persille og egenfisket makrell!
Ja, det er virkelig stor glede med kjøkkenhage. Koser meg med dyrkingen i hagen hver dag, det er alltid noe å pusle med. Hører gjerne fra deg om du har spørsmål eller om du har erfaringen som bør deles. 😀

Vi blogges!


⤗ Følg meg gjerne på Instagram: @ekte_interior 

 


2 kommentarer:

  1. Så gøy å lese om dine erfaringer! Jeg lurer på om du kan vise hva du har dyrket i krukker? Og fortelle hvordan du gjorde det? Vi har ikke stor nok plass til å få alt ned i bakken 😊 Hanne

    SvarSlett
    Svar
    1. Så klart jeg kan Hanne! Innlegg kommer denne uken. :) /Jessica

      Slett